A választási jogszabályoknak megfelelően szerdától egy hétre, február 13-ig közszemlére teszik a polgármesteri hivatalokban az áprilisi országgyűlési választási névjegyzéket – tudta meg az MTI kedden az Országos Választási Iroda munkatársaitól.

Tájékoztatásuk szerint arról, hogy valaki szerepel-e a választási névjegyzékben, az ajánlószelvénnyel együtt február 8-ig kap értesítést az úgynevezett kopogtató cédulával. Az, aki választójoga ellenére nem szerepel a listán, február 13-án 16 óráig panaszt nyújthat be a helyi jegyzőnél. A névjegyzék közszemlére helyezett példánya adatvédelmi okok miatt nem tartalmazza a választópolgárok személyi számát. A választási iroda és az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjai elmondták, hogy a bizottság szerdán és csütörtökön délután is ülésezik. Szerdán, a jelölő szervezetek nyilvántartásba vétele mellett, tárgyalnak az FKGP elnökének arról a beadványáról, amelyben azt kifogásolja, hogy az egyik választási gyűlésre érkező képviselőjelöltjüket a rendőrök indokolatlanul igazoltatták. Csütörtökön az OVB Keleti György beadványát is megvitatja. Az MSZP országgyűlési képviselője azt kifogásolja, hogy tavaly decemberben két alkalommal is mintegy kétmillió forint értékű mirelit csirkét osztott szét Oroszlányban Lázár Mózes, a Fidesz-MDF közös országgyűlési képviselőjelöltje.

A szocialista politikus arra vár választ, hogy ez az eljárás kampánycselekmény-e, illetve hogy összeegyeztethető-e a választások tisztaságának, esélyegyenlőségének alapelvével. Csütörtökön kerül az OVB elé Kovács László MSZP-elnök és Nagy Sándor parlamenti frakcióvezető beadványa is. A szocialista politikusok arra várnak választ, hogy elfogadható-e a választási kampány állami finanszírozása, illetve az, hogy a kormány “közérdekű információként megtévesztő reklámokkal bombázza a közvéleményt”. Az MTI úgy tudja, hogy az OVB szerdai ülésén várhatóan szóba kerülnek a testület legutóbbi ülésén történt események, amikor a bizottság tagjai az ülésterem mellett lévő helyiségben négy órán át fogalmazták a Fidesz-MDF közös listaállítással kapcsolatos határozattervezetet. Az OVB-tagok szerint, a sajtóban megjelentekkel ellentétben, ennek során nem került sor zárt ülésre. Az elnök ugyanis szünetet rendelt el az esetenként egymásnak ellentmondó felvetéseket is tartalmazó vita lezárása után, a határozattervezet elkészítésére.