A bűnmegelőzési feladatokat is ellátó állami szervek, önkormányzatok és civil szervezetek az idei évben mintegy egymilliárd forint támogatást nyerhetnek állami forrásból, amelyekre a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány (BMK) ír ki pályázatokat – tudta meg a Világgazdaság.

Farkas György, a BMK vezetője elmondta: a tavaly novemberben létrehozott alapítvány részben állami támogatásból, részben pedig az Országos Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Közalapítványtól átvett vagyonnal gazdálkodik, amelyből az idei évben közel 250 millió forintot különítettek el a kárenyhítési eljárások finanszírozására. Az életellenes és a súlyos egészségkárosodással járó bűncselekmények áldozatai, illetve hozzátartozói 1999 óta nyújthatnak be kérelmet az azóta felállított áldozatvédelmi irodákhoz, s a kérelmeket elbíráló BMK személyenként a minimálbér tízszereséig terjedő összeget ítélhet meg kárenyhítés címén.

Az idei pályázati keretből további mintegy 350 millió forintot különítettek el azon állami szervek – a katasztrófavédelmi hatóságok, a közigazgatási hivatalok és a rendészeti szervek – részére, amelyek bűnmegelőzési célú programokat is indítanak. Emellett ugyancsak 350 millió forint körüli összeget pályázhatnak meg az országban működő polgárőr-egyesületek, illetve a “szomszédok egymásért” mozgalom és a tanyasi területek közbiztonságának javítását célzó program keretében tevékenykedő civil szervezetek.
A polgárőrszervezetek a tavalyi évben kaptak először jelentősebb központi támogatást, amikor költségvetési és alapítványi forrásból összességében 120 millió forintot folyósítottak az Országos Polgárőrszövetségnek (OPSZ), amelynek szétosztásáról szintén pályáztatással döntöttek. Emellett az Országos Bűnmegelőzési Tanács is több tíz millió forinttal támogatta a polgárőr-egyesületeket. Az országban jelenleg 1370 polgárőrszervezet tevékenykedik közel 50 ezer taggal, de működési költségvetésük együttvéve sem érte el az egymilliárd forintot – közölte Zsombor György. A szervezet alelnöke kifejtette: a statisztikák szerint a kistelepüléseken akár 50-80 százalékkal is csökkenhet az ismertté vált bűncselekmények száma a polgárőr-egyesület megalakítását követően.