• Meghosszabbította a nyomozást a Fővárosi Főügyészség Medgyessy Péter MSZP-s miniszterelnök-jelölt lobbiügyében. Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője – megerősítve a sajtóinformációt – szombaton az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az ügyben a rendőrség előterjesztésére a főügyészség 60 nappal meghosszabbította a nyomozást.

    Bánáti János ügyvéd, aki a büntetőeljárásban Medgyessy Péter jogi képviselője, az MTI kérdésére közölte: informálisan tudomást szerzett a nyomozás meghosszabbításáról. A büntetőeljárás jelenlegi állásáról szólva hozzátette: folynak a tanúkihallgatások, szakértőt azonban még nem rendeltek ki az ügyben, és tudomása szerint gyanúsítás sem történt.

    – A nyomozás meghosszabbításával nem javultak, de nem is rosszabbodtak pozícióink – jegyezte meg Bánáti János, aki korábban úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a nyomozást még azelőtt megszüntetik a hatóságok, hogy egyáltalán valakit is meggyanúsítanának az ügyben.

    A rendőrség befolyással üzérkedés bűntettének alapos gyanúja miatt december 11-én rendelte el a nyomozást Medgyessy Péter Gresham-palotával kapcsolatos lobbiügyében.

    A szocialista miniszterelnök-jelölt ellen Bencsik András, az ügyet kirobbantó Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztője, illetve Szerdahelyi Szabolcs, az APÜSZ elnöke, továbbá egy magánszemély tett feljelentést.

    A Magyar Demokrata című hetilapra hivatkozva november közepén a Magyar Nemzetben megjelent: 1998 őszén, helyi szocialista képviselők befolyásolásáért cserébe, összesen százezer dollárt ajánlott fel Medgyessy családi vállalkozásának a Roosevelt téri luxusszállót építő Gresco Rt.

    A lap ismertetése szerint a Magyar Demokrata cikke cégbírósági mérlegadatok alapján következtet arra: Medgyessy cége vélhetően megkapta a pénzt, s a hetilap egy névtelenségbe burkolózó érintett képviselőre hivatkozva azt is tudni véli, hogy Medgyessy karácsonyi ajándék címén az összeg egy szerény töredékét szétosztotta a helyi szocialista frakcióban.

    A Pesti Központi Kerületi Bíróság januárban első fokon, nem jogerősen helyreigazításra kötelezte a Magyar Demokrata és a Magyar Nemzet című lapokat a Medgyessy Péter, illetve cége, a Medgyessy Tanácsadó Kft. által indított sajtó-helyreigazítási perben.