New York állam legfőbb államügyésze a napokban pert indított a biztonsági szoftvereket fejlesztő Network Associates ellen, mivel állítása szerint a társaság korlátozza a szoftverit felhasználók szólásszabadságát.

A per, amelynek középpontjában a társaság McAfee leányvállalata által készített antivírus- és tűzfalszoftverek állnak, egy olyan cenzúrázási feltételre épül, amely a szoftverek dokumentációjában található. Az előírás szerint a felhasználók nem hozhatnak nyilvánosságra termékismertetőt, illetve teszteredményeket a szoftverekről a társaság engedélye nélkül. Eliot Spitzer legfőbb államügyész szerint ezek a kikötések korlátozzák a felhasználók alkotmányos jogait a szólásszabadsággal kapcsolatban. – Legyen szó akár politikai vitáról, vagy akár szoftvervásárlást befolyásoló információról, meg kell védenünk a szólásszabadságot azok elől, akik meg akarják félemlíteni az embereket – mondta Spitzer egy nyilatkozatában.

Bár a Network Associates központja Santa Clarában (Kalifornia) van, a New York-i felhasználókat fokozottan érintették a korlátozások, ezért indult a per New Yorkban, mondta Brad Maione, Spitzer irodájának szóvivője. – A szoftver már egy ideje elérhető volt, így a kikötések sokakat érintettek. Mindezek miatt úgy döntöttük, elindítjuk a pert – tette hozzá a szóvivő. A New York-i legfelsőbb bíróságon bejegyzett per szerint a Networks Associates törvénytelenül használt cenzúrázási feltételt ahhoz, hogy visszavonassa a Network World online és nyomtatott magazin negatív hangvételű ismertetőjét a McAfee Gauntlet tűzfalszoftverről.

Kent Roberts, a Network Associates jogi képviselője azt válaszolta a felhozott vádakra, a társaság a vitatott kikötést azért kapcsolta a dokumentációhoz, hogy az ismertetők és tesztek mindig a szoftver legfrissebb verziójáról készüljenek. – Célunk az volt, hogy a leendő felhasználók mindig a legfrissebb és legpontosabb információt kapják a szoftvereinkről. Egyes elemzésekben a szoftvereink régebbi verzióit vetették össze a rivális termékek legújabb változataival – mondta Roberts. A jogi képviselő elmondta, a társaság megváltoztatta a szoftverek dokumentációjában található kikőtéseket, amelyek szerinte ez idáig sem tartalmaztak törvénysértő feltételeket.