Jogerősen sajtópert nyert Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Népszabadság című napilappal szemben a Fővárosi Bíróságon hétfőn, így az újságnak helyreigazítást kell közzétennie.

A Fővárosi Bíróság helyben hagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly novemberben kihirdetett elsőfokú döntését, melyből kiderül: a Népszabadság szeptember 28-ai vezércikkében azt állította, hogy Vonza András saját kezűleg írta egy belső minisztériumi anyagra hogy “Aki ezt ellopja, meztelen fenékkel, szálkás deszkán tolom a pokolba”. A sajtóper során azonban a lap nem tudta bizonyítani kifogásolt állítását. Azt ugyan a felperes jogi képviselője sem vitatta, hogy a miniszter parlamenti meghallgatásához mellékelt “felkészítő anyag” elnevezésű dokumentum első lapjának tetején szerepel az idézett mondat, alatta pedig a “Vonza” szignó, ám állította, hogy a kézírás nem a minisztertől származik.

A bíróság korábban tanúként hallgatta meg a vitatott vezércikk szerzőjét, aki elmondta, hogy a bizottsági ülés során beleolvasott a miniszter közelében az asztalon heverő dokumentumba, azt érdekesnek találta és a parlament épületében perceken belül lefénymásolta, majd visszatette az asztalra. Az alperesi oldal szerint teljességgel életszerűtlen, hogy a minisztériumban bárki rá merte volna írni a dokumentumra az idézett mondatot, illetve a tárca vezetőjének szignóját. A miniszter jogi képviselője ugyanakkor azzal érvelt korábban, hogy mikor az anyag “vándorútra” indult, bárki kedve szerint ráskiccelhetett bármit, továbbá azt is hangsúlyozta az ügyvéd, hogy a kifogásolt mondat írásmódja, illetve a ténylegesen a minisztertől származó kézírások köszönőviszonyban sincsenek egymással.