A középiskolás diákoknak március 1-ig kell eldönteniük, hogy melyik felsőoktatási intézményben kívánják folytatni tanulmányaikat, ekkor van ugyanis a felvételi jelentkezési lapok leadásának határideje. A Felvételi Információs Szolgálat felmérése szerint a tavalyi évben felvételiző 149 ezer diák több mint fele csak az utolsó hetekben hozott végleges döntést. Az idei évben több felsőoktatási intézmény tart nyílt napot közvetlenül a március 1-ei leadási határidő előtt annak érdekében, hogy megkönnyítse a tanácstalan felvételizők választását. Két olyan intézményről van szó, amely a központitól eltérő felvételi rendszert működtet, a túljelentkezés pedig lényegesen meghaladja az országos átlagot.
A Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) utolsó, február 14-én, csütörtökön megrendezésre kerülő nyílt napján kifejezetten azokat a diákokat várja, akik még mindig bizonytalanok az intézményválasztás kérdésében. A programban kiemelten szerepel a diákok tájékoztatása az IBS-ben idén először meghirdetett 100 tandíjmentes képzési helyről, a tandíjhalasztási és nyelvtanulási lehetőségekről. A nyílt nap résztvevői megismerkedhetnek az intézmény speciális, a központitól eltérő felvételi rendszerével is, mivel az intézmény nem a középiskolai ismeretek, hanem a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges készségek alapján méri fel a jelentkezők tudását. A részletekről érdeklődni, illetve a rendezvényre jelentkezni a 06-80-200-801-es ingyenes telefonvonalon lehet.
Az idén indult Budapesti Kommunikációs Főiskola (BKF) február 9-én, szombaton először tart nyílt napot a főiskola épületében, melyen a részvétel a tavalyi 13-szoros túljelentkezés miatt is ajánlott. A felvételi analízis mellett a diákok próba-előadásokon is részt vehetnek, melyeknek célja, hogy a felvételizők maguk mérhessék fel a BKF kommunikációs képzésének színvonalát és irányultságát. Az új főiskola első szemeszterében szerzett tapasztalatokról az intézmény vezetői és hallgatói számolnak majd be.
Mivel a jelentkezési lapon megjelölt intézményeken, illetve a jelentkezés sorrendjén március elsejét követően már nem lehet változtatni, ezt megelőzően érdemes a választott felsőoktatási intézményeknél tájékozódni a jelentkezés, illetve a felvételi sajátosságairól.