Li Peng, a kínai parlament elnöke visszautasított minden beavatkozást hazája emberi jogi ügyeibe. Li nyilatkozatát tudatosan George Bush amerikai elnök tíz nap múlva esedékes kínai látogatásához időzítették a pekingi vezetők.

Formailag az adott alkalmat a parlamenti elnöknek a kérdéssel kapcsolatos állásfoglalásra, hogy új folyóirat indult Kínában Emberi Jogok címmel. Az első lapszámhoz írt üdvözletében Li kifejtette: a hivatalos kínai álláspont szerint minden ország esetében a sajátos helyi viszonyokkal összefüggésben kell szemlélni az emberi jogokat. “Az emberi jogok minősége az adott ország szociális viszonyaiból következik, ezért nem reális, nem is lehetséges, hogy minden ország azonos állásponton legyen ebben a kérdésben” – írta.

Az AFP szerint Peking minden áron el szeretné kerülni, hogy nagy súllyal szerepeljen az emberi jogok kérdése Bush február 21-22-i látogatásán. Li Peng volt a miniszterelnök Kínában az 1989-es diáktüntetések idején. Õ rendelte el 1989. május 20-án a rendkívüli állapotot, amelynek alapján később brutálisan elfojtották a Tienanmen téri tiltakozó akciókat. Becslések szerint több száz ember vesztette életét az 1989 júniusi pekingi vérontásban.