Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi bűnözésről beszélve elmondta: az orosz gazdaság egy nagy részét még mindig a szervezett bűnözés tartja a kezében, és nem elegendőek azok az intézkedések, melyek ez ellen küzdenek.

Putyin minderről azután beszélt az orosz rendőrség legfőbb vezetőinek, hogy több üzletembert öltek meg az utóbbi időben bérgyilkosok az országban, köztük a múlt héten Vlagyimir Kanevszkijt, az egyik legnagyobb orosz reklámvállalat vezetőjét. “A gyilkosságok, az emberrablások, a bűnözők támadásai és a rablások az élet megszokott tényeivé váltak” – mondta el az elnök az orosz rendőrség legfőbb vezetőinek. Az elnök szerint sok üzletember dolgaiba még mindig beavatkoznak a bűnözők és a korrupt kormányhivatalnokok, annak ellenére, hogy a kormány igyekszik megtisztítani a szektort. Putyin arról is beszámolt, hogy mintegy hétezer gyilkosságot nem nyomoztak ki a hatóságok, és ezért a “gyenge” jogi erőfeszítéseket teszi felelőssé.

Putyin elnök szerint a rendőrségnek le kell számolnia a korrupt hivatalnokokkal és a maffiával egyaránt. 2001-ben hárommillió bűntényt regisztráltak Oroszországban, és ezek között nőtt a súlyos bűncselekmények aránya. Az elmúlt időkben több üzletembert öltek meg bérgyilkosok az országban: Vlagyimir Bogatov üzletembert, helyi politikust a múlt héten ölték meg Szibériában, Leonyid Bocskovot, a nakodkai kikötő igazgatóját 2001 novemberében lőtték fejbe és Anatolij Tihnyenkót, az orosz közjegyzők kamarájának elnökét 2001 márciusában saját otthonában lőtték le. Oroszországban évenként több száz ember hal meg bérgyilkosságra emlékeztető módszerekkel elkövetett gyilkosságokban, ám a gyilkosok csak ritkán kerülnek elő.