A lengyel kormány hétfőn jelezte: beletörődött abba, hogy az EU-bővítés időpontjában nem jut hozzá teljes egészében a jelenlegi uniós tagoknak járó mezőgazdasági támogatásokhoz, de reméli, hogy a javasolt átmeneti időszakot jelentősen le lehet rövidíteni.

Jaroslaw Kalinowski lengyel mezőgazdasági miniszter, miniszterelnök-helyettes hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány tudatában van annak, hogy a lengyel agrártermelők kezdetben nem fogják teljes egészében megkapni az unióban honos közvetlen támogatásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy Varsó igyekszik elérni az átmeneti időszak lerövidítését három évre.

A nemrégiben közzétett EU-bizottsági javaslat szerint a majdani új tagországok mezőgazdászai a bővítés idején érvényes közvetlen uniós támogatási összeg 25 százalékát kapnák meg, s ez tíz év alatt növekedne 100 százalékra. Kalinowski azonban – aki Franz Fischlerrel, a brüsszeli bizottság agrárbiztosával tárgyalt szerdán – azt mondta: a régi és az új EU-tagoknak már 2006-ban egyenlő jogokkal kell bírniuk.

Az EU jelenlegi költségvetési időszaka 2006-ban ér véget, és a jelölt országok nem szeretnék, ha a következő költségvetés idejére járó juttatásaikat még belépésük előtt meghatároznák számukra – írta a Reuters. A bizottság a bővítés teljes finanszírozására 40,2 milliárd eurós keretet javasolt a 2004-2006 közötti időszakra, de több tagállam, köztük Németország, a legnagyobb befizető, ezt túl nagyvonalúnak tartja.