A világ egyik legjelentősebb médiabirodalma, a Forma-1 televíziós jogait birtokló SLEC főrészvényese, a német Kirch-csoport a pénzügyi összeomlás szélén áll, és könnyen lehet, hogy meg kell válnia legfőbb tőkéjétől.

Rengeteg pénzt költött a Kirch az elmúlt években, hogy megszerezze a 2002-es és a 2006-os labdarúgó-vb közvetítési jogait – akárcsak az F1-ét -, de a tévés sportközvetítések robbanásszerű drágulása miatt képtelen fedezni a költségeit. Jelenleg körülbelül 5,6 milliárd euró adóssága van a cégnek.

Ráadásul a Kirch és a Forma-1 konstruktőrei közt folyamatos feszültség van, mivel előbbi fizetőssé tenné az F1-es közvetítéseket, utóbbiak viszont ragaszkodnak a szélesebb nyilvánosságot nyújtó földi sugárzáshoz, amit továbbra is ingyen nézhetne mindenki. Az autógyártók ezért önálló versenysorozat létrehozásával fenyegetnek, márpedig nélkülük a pillanatnyilag 1,2 milliárd euróra taksált közvetítési díjak elértéktelenednének. Leo Kirch főnök múlt héten találkozott a Ford, a Fiat, a BMW, a DaimlerChrysler és a Renault képviselőjével, ám képtelenek voltak egyezséget kötni.

Úgy tűnik, a Kirch megmentője a német kormány (mivel a cég óriási hasznára van a nemzeti futballbajnokságnak, a Bundesligának) vagy Rupert Murdoch lehet. Murdoch médiabirodalma jogosult idén az F1 digitális közvetítésére és felvásárolhatja a Kirch jelenlegi részesedését is.