Az újpesti önkormányzat épületében urnát állítottak fel, ahova bárki bedobhatja a választási ajánlószelvényt. A helyi szocialisták, és velük egybehangzóan az Országos Választási Iroda jogi szakértője ezt törvénysértőnek tartja, a polgármester viszont nem. Dercze Tamás példátlanul éles hangon bírálta a panaszt tevő szocialista frakcióvezetőt.

Az MSZP IV. kerületi frakcióvezetője panaszt tett a helyi választási bizottságnál, miután tegnap délelőtt felfedezett egy kopogtatócédula gyűjtésére felállított urnát a polgármesteri hivatal épületében. Kiss Sándor szerint a hivatal épülete a kerület hatalmon lévő vezetését, illetve a mögötte álló pártokat testesíti meg, így az önkormányzat visszaél pozíciójával. Arról nem beszélve, hogy a törvény világosan kimondja, nem lehet ajánlószelvényt gyűjteni a polgármesteri hivatalokban.

Derce Tamás, Újpest párton kívüli polgármestere teljesen jogszerűnek tartja az urna elhelyezését. “Az idős emberek közül sokan nem szeretnek ajtót nyitni a kopogtatóknak, mert nagyon agresszíven gyűjtik az ajánlószelvényeket” – magyarázta Derce. A polgármester nem érti, miért baj, ha az önkormányzat segít nekik azzal, hogy kitesznek egy urnát a hivatal portájánál. Az 1998-as választásoknál is ezt a módszert alkalmazták. Derce szerint ez nem jogsértő, hiszen egyik párt sem agitálja a szavazókat. Ezzel a logikával az önkormányzat a választások lebonyolításában sem működhetne közre – vélekedik Derce.

Újpest első embere a panaszt tevő Kiss Sándorról a következőket mondta: “Tele van a t…m az ilyen pitiáner, …agyú emberekkel, mint amilyen Kiss Sándor. A hozzá hasonlók miatt gondolkodik úgy a választók többsége a szocialistákról hogy húzzanak a …ba”. Derce Tamás hozzátette: “Kiss Sándoron lovagolt be Horthy Miklós Budapestre, ő volt Horthy fehér lova, valószínűleg ezért haragszik mindenkire. Írja le minden szavam, vállalom” – mondta a polgármester.

Az Országos Választási Iroda jogi szakértője is törvénytelennek tartja az újpesti kopogtatócédula-gyűjtést. Luczai Zsuzsa elmondta: a törvény világosan kimondja, hogy az önkormányzat épületében nem lehet gyűjteni ajánlószelvényeket. Az urnás megoldás pedig egyáltalán nem szerepel a paragrafusokban. A kopogtatócédulát a jelöltek és a jelöltállító szervezetek gyűjthetik. Nem világos az sem, hogy ki válogatja szét pártok szerint az urnába dobott dokumentumokat. Ebben a tevékenységben aztán tényleg nem vehet részt az önkormányzat – tette hozzá a jogász.