Kiutasították egyházközségéből és megfosztották lelkészi hivatalától azt az olasz katolikus papot, aki több tucat homoszexuális párt adott össze.

A most 63 esztendős Franco Barbero atya, bár lelkészi működése évei alatt több ízben is figyelmeztették egyházi feljebbvalói, több mint 30 homoszexuális párt összeesketett templomi szertartás keretében. Válás után újraházasodni szándékozókat is összeadott a templomban. Az észak-olaszországi Pinerolo városkában működő Barbero atya “erkölcsi beállítottsága, és főleg a homoszexuálisok közötti ál-házasság templomi kihirdetése lényegi ellentétben áll a Katolikus Egyház alapelveivel” – állapította meg az egyházmegye püspöke, Pier Giorgio Debernardi az olasz sajtóhoz eljuttatott közleményében. Az egyházi illetékesek megerősítették, hogy Barberót megfosztották hivatalától, de további részletek közlésétől elzárkóztak.

A Vatikán a közelmúltban többször is élesen támadta a nyugat-európai jogalkotókat, amiért megengedik a homoszexuálisok közötti házasságot, és az ilyen pároknak a hagyományos házaspárok jogaival egyenlő jogokat biztosítanak. A Szentszék szerint a homoszexuális irányultság önmagában nem bűn, de a homoszexuális cselekvés már az. Barbero esete néhány héten belül már a második hangos botrány a katolikus egyház portáján: a vatikáni televízió – azóta elbocsátott – igazgatója, Ugo Moretto atya beismerte, hogy szerelmi viszonya volt titkárnőjével, és hamarosan apa lesz. Moretto e héten egy interjúban kijelentette: meg akar házasodni, és új munkát keres. “Hosszú hónapok gyötrődése után végre megtaláltam a lelki békémet: pár hét múlva apa leszek” – idézte a Reuters hírügynökség.