Jelenleg vár elfogadásra az Egyesült Államok Kongresszusában az a törvényjavaslat, amely ezúttal nem a spam-ekhez, sőt nem is a titkossági kérdésekhez, hanem az internetszolgáltatók bűnügyi felelősségéhez kapcsolódik.

Robert Goodlatte képviselő indítványozta egy olyan törvénytervezet elfogadását, amely garantálná, hogy az internetszolgáltatók (ISP – Internet Service Provider) nem tartoznak felelősséggel a felhasználóik által elkövetett bűncselekményekért. A szolgáltatók a jelenlegi amerikai törvények szerint védettek olyan polgári peres ügyekben, amelyekben egy harmadik személy helyezett el jogsértő tartalmat az adott szolgáltató webszerverén, mondta Goodlatte. A képviselő reméli, a közeljövőben sikerül elérnie, hogy az erről szóló törvény egységesen mentesítse a szolgáltatókat a felelősség alól.

  • Az internet példa nélkül álló új teret nyújt számunkra. Sajnos azonban vannak olyanok, akik a világhálót bűncselekmények végrehajtásához használják – mondta Goodlatte egy nyilatkozata során. – Amikor szembeszállunk az internetes bűnözéssel fontos, megfelelően megbüntessük azokat, akik a bűncselekményeket elkövetik, és ezzel egyidőben tisztázzuk az ISP-k felelősségét is – tette hozzá. Az Online Liability Standardization Act of 2002 (OLSA – Az online felelősség szabványosításáról szóló 2002-es törvény) egy New York-i internetszolgáltató bűnügyi felelősségének kivizsgálását követte. A tavalyi évben egy BuffNet nevű szolgáltató gyermekpornó ügybe keveredett, és a bíróság az ISP-t 5000 dollár büntetésre ítélte.

Goodlatte elmondása szerint az új törvénytervezet kizárólag harmadik személyek által feltöltött tartalmakra vonatkozik, és nem azon tartalmakra, amelyet a szolgáltató maga helyez el webszerverén. Szintén nem élvez védettséget a szolgáltató, amennyiben legalább egy vezetője tudott az illegális tevékenységről.