Szerdánkezdi tárgyalni a Fővárosi Bíróság öttagú tanácsa azt a büntetőpert, amelyben Soproni Ágnes színésznő meggyilkolásával vádolják felbujtóként a fiát, Petróczi Andrást, tettesként pedig Lázár Zsoltot.

A vádirat szerint a 21 éves Petróczi András elvált édesanyjával, Soproni Ágnessel lakott egy II. kerületi házban. A fiú rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, mobiltelefonokkal üzletelt, és állandó anyagi gondjai voltak.

Petróczi meggyűlölte édesanyját, úgy érezte akadályozza abban, hogy nagyvilági módon élhessen. Fokozatosan megérlelődött benne a gondolat, hogy megöleti anyját, és így megszerzi a családi házat.

Petróczi 2000 elején felvetette barátjának, a 26 éves Lázár Zsoltnak, hogy nyolcmillió forinttért ölje meg Soproni Ágnest. A pénzt a családi ház értékesítésével akarta előteremteni Petróczi. Lázár elfogadta Petróczi ajánlatát, és hetekig közösen tervezgették a bűncselekmény elkövetését.

Petróczi édesanyja határidőnaplójából megállapította, hogy mikor lesz otthon, így időzítették a gyilkosságot 2000. március 9-re.

Lázár és Petróczi a családi ház felső szintjén várta, hogy az áldozat elaludjon, eközben alkoholt fogyasztottak. Amikor Soproni Ágnes elaludt, Lázár kesztyűt húzott, alsónadrágra vetkőzött, egy kábeldarabbal áldozatához ment, nagy erővel fejbe ütötte, majd megfojtotta.

Ezután a holttestet Lázár lepedőbe csavarta és lement Petróczihoz, aki ez idő alatt zenét hallgatott. A két fiatal éjszaka közösen autózni ment, és 50 ezer forintot mindjárt le is vettek az áldozat bankszámlájáról.

Másnap a két fiatalember a holttestet a fürdőszobai kádba tette, majd Lázár a Petróczitól kapott fűrésszel, késsel feldarabolta az áldozatot, és testrészeit nejlonzsákokba rakta. A következő napon Lázár és Petróczi a zsákokat autóval a Solymár környéki erdőbe vitte és elásta.

Harmadnapon tett bejelentést Petróczi édesanyja eltűnéséről a rendőrségen.

Petróczi a II. kerületi házat nem tudta értékesíteni, ezért bérbe adta. Petróczi a bérleti díjon osztozott Lázárral, akinek adott még gyümölcscentrifugát, szendvics-sütőt, grill-sütőt és lábmasszírozót.

A rendőrség kezdetben államigazgatási eljárás keretében vizsgálta Soproni Ágnes eltűnésének ügyét, 2000 októberében azonban büntetőeljárás indult, majd heteken belül meggyanúsították a két fiatalembert, és rábukkantak az áldozat maradványaira.

Soproni Ágnes meggyilkolása kapcsán egy rendőr ezredes ellen is büntetőeljárás indult, melyben végül a Legfelsőbb Bíróság mondta ki jogerősen a tiszt bűnösségét jelentési kötelezettség megszegésének vétségében, és ezért 80 ezer forint pénzbüntetést szabott ki.

Az államtitok miatt mindvégig zárt ajtók mögött folyó büntetőperről annyit közöltek a hatóságok, hogy a rendőr ezredes 2000. február 14-én olyan információ birtokába jutott, mely szerint egy “Pepó” gúnynevű személy meg akarja öletni az édesanyját. A tiszt azonban erről csak Soproni Ágnes meggyilkolása után, március 30-án tájékoztatta elöljáróját.

Az eljárás adatai szerint, ha időben továbbította volna a rendőr ezredes a kapott információt, esetleg lehetőség nyílt volna arra, hogy a hatóságok behatárolják, ki is az a “Pepó”. Ebben az esetben pedig még az sem zárható ki, hogy a gyilkosság megelőzhető lett volna.

A gyilkossági ügyben Lázár teljes, Petróczi részleges beismerő vallomást tett. Petróczi ügyvédje szerint azonban a fiú legfeljebb csak bűnsegédi magatartás miatt marasztalható el. Az ügyészség előre kiterevelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolja Lázárt tettesként, Petróczit felbujtókét. Bűnösségük esetén 10-től 15-évig, vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Az utóbbi a feltételes szabadlábra bocsátás kizárásával is.

Az ügy harmadrendű vádlottja Dajka Beáta, aki emberölés előkészülete miatt áll bíróság elé, ugyanis Petróczi neki is felajánlotta a 8 milliót Soproni Ágnes megöléséért. Dajka bele is egyezett, és két további személyt megpróbált bevonni a gyilkosságba, de ők ezt visszautasították, s ezt követően már Dajka sem tett további lépéseket az ügyben.