Tizenöttől tizennyolc évig terjedő börtönbüntetésre ítélt hétfőn a brit felső bíróság négy férfit nagy értékű gyémánt rablásra való szövetkezés miatt.

A rendőrség annak idején a világ egyik legnagyobb értékű rablásának elkövetésére való szövetkezés vádjával adta át a londoni Millenniumi dómban meghiúsított rablás tetteseit az igazságszolgáltatásnak. Az öttagú banda 200 millió font értékű gyémánt elrablására szövetkezett 2000 novemberében. A rendőrség feltételezése szerint az orosz maffia utasítására dolgoztak, a maffia egy gazdag magángyűjtőtől kapott megbízást a tizenkét, páratlan ritkaságnak számító drágakőnek, köztük a világ egyik legnagyobb gyémántjának: a Millenniumi csillagnak a megszerzésére.

A gyémántokat 2000-ben az ezredfordulós ünnepségek keretében mutatták be a nagyközönségnek a londoni kiállítócsarnokban. A banda tagjai egy földmunkagép segítségével akartak behatolni a dómba, és megszerezve a zsákmányt, motorcsónakkal távozni a Temze-parti épületből. A Scotland Yard még idejében tudomást szerzett a készülő akcióról, és csapdát állított az elkövetőknek. Másolatokra cserélték ki a gyémántokat, és több mint száz rendőrtiszt a dóm körzetében elrejtőzködve várta a rablókat. Az épületbe való behatoláskor a rablók füstbombákkal próbálták távol tartani a kiállítás látogatóit és a biztonsági őröket. A gyémántokat tároló golyóálló üvegszekrény falát akarták éppen szétverni, amikor a rendőrség lecsapott a rájuk illetve a Temzén motorcsónakban várakozó társukra.

A négy férfi elismerte ugyan, hogy a gyémántok ellopására szövetkeztek, de tagadták, hogy rablásra való szövetkezés vádját, mondván nem állt szándékukban erőszak elkövetése. Az ítéletet hirdető bíró professzionális bűncselekménynek nevezte a rablás kitervelését és végrehajtását. A banda két vezérét 18 év, másik két tagját 15 év börtönbüntetéssel sújtotta, ötödik társuk, a motorcsónak vezetője öt év börtönbüntetést kapott.