Másfél millió forintos bírságot szabott ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Budapesti Regionális Irodája arra a bírósági végrehajtóra, aki zár alá vette a tavaly nyáron a magyar államnak adományozott Vasilescu-gyűjteményt.

A KÖH területileg illetékes irodája az elsőfokú bírósági határozat alapján eljáró végrehajtóra azért szabta ki a pénzbüntetést, mert elmulasztotta értesíteni a hivatalt a zár alá vételről és a műtárgyak elhelyezéséről. Amennyiben egy gyűjteményben védett műtárgyak vannak, akkor a hivatalt értesíteni kell. A KÖH illetékese az örökségvédelmi bírság kiszabásának indokai között említette azt is, hogy a végrehajtó figyelmen kívül hagyta a hivatal szakhatósági határozatát, miszerint a gyűjteményt a Magyar Nemzeti Galériában kell elhelyezni.

A Vasilescu-gyűjteményről, illetve annak bizonyos darabjairól a kollekciót a magyar államnak felajánló idősebb Vasilescu János és fia között másfél éve folyik örökösödési per, amelyben a Fővárosi Bíróság első fokon már határozatot hozott. A határozat szerint a gyűjtemény bizonyos darabjai ifjabb Vasilescu Jánost illetik; a bíróság ezért az örökségét követelő ifjabb Vasilescu János beadványa nyomán tavaly ősszel elrendelte a kollekció zár alá vételét, és azt, hogy a teljes gyűjteményt egy Budakeszi raktárban helyezzék el.

A KÖH a zár alá vétel után a teljes Vasilescu-gyűjteményt védetté nyilvánította, s határozatot hozott arról, hogy azt ideiglenesen a Magyar Nemzeti Galériában kell elhelyezni, ahol megoldható a nagy értékű kollekció védelme és megfelelő őrzése. A gyűjtemény azonban még mindig a budakeszi raktárban van, amely a hivatal nemrégiben tartott helyszíni szemléje szerint nem alkalmas a műtárgyak tárolására. A bírósági végrehajtó a KÖH határozata ellen a dokumentum kézhez vételétől számított 15 napon belül nyújthat be fellebbezést.