A MOSZ az Alkotmánybírósághoz fordul annak érdekében, hogy kérelmezze a termőföld elővásárlási és előhaszon-bérleti jog gyakorlásáról szóló hétfőn kihirdetett kormányrendelet megsemmisítését

A MOSZ szerint a rendelet ellentétes a jogbiztonság és a jogállamiság elvével, ugyanis “felülírta” a tavaly december 18.-án elfogadott törvényben foglaltakat.

A rendelet gyakorlatilag visszamenőleg érvényteleníti azokat a szerződéseket, amelyeket a törvényben meghatározott határidő előtt jogszerűen kötöttek meg – derül ki a közleményből.

A szervezet rámutat: a törvényben foglaltakkal ellentétben a hétfőn megjelent jogszabály úgy rendelkezik, hogy amennyiben egy szerződést a pénteki határidőt követően nyújtanak be a megyei földművelésügyi hivatalokhoz, akkor az érvénytelen abban az esetben is, ha azt a határidő előtt kötötték meg.

Filipsz László, a MOSZ titkára az MTI-nek elmondta: a kormányrendelet vélhetőleg azzal a szándékkal született meg, hogy érvénytelenítse azokat az új szerződéseket, amelyeket a törvény elfogadása és az attól számított 60 napon belül kötöttek.

A január elsejétől hatályos törvény “eredeti” tartalma alapján ugyanis az elővásárlásra és előhaszon-bérleti jogra vonatkozó új szabályok még nem lettek volna érvényesek a február 22-e előtt megkötött szerződésekre függetlenül attól, hogy mikor nyújtják be azokat az FM-hivatalokhoz.

A titkár megjegyezte: a MOSZ a termőföldről szóló törvény megjelenése óta arra buzdította tagjait, hogy minél többen hosszabbítsák meg szerződéseiket azért, hogy minél hosszabb időre elkerüljék az új szabályzást.