Nem helyezte előzetes letartóztatásba a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány vagyonának hűtlen kezelésével gyanúsított Hunguest Vagyonkezelő Rt. három volt vezető tisztségviselőjét csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Sándor Zsuzsának, a Fővárosi Bíróság szóvivőjének csütörtöki közleménye szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azért nem döntött a gyanúsítottak – Kovács Imre, Képes Csaba és Jávor Miklós – előzetes letartóztatásba vételéről, mert szerinte “önmagában az alapos gyanúban szereplő bűncselekmény súlyossága nem alapozza meg a szökés, elrejtőzés veszélyét”. A bíróság ennek kapcsán utal arra, hogy az előzetes letartóztatás elrendelésének “különös indokai” azért nem állnak fenn, mert a gyanúsítottak bejelentett lakcímmel, megélhetésüket biztosító jövedelemmel és megfelelő családi körülményekkel rendelkeznek. Jelezte azt is, hogy a gyanúsítottak tudtak arról, hogy ellenük vizsgálat folyik, és a hatóságokkal együttműködtek. A szóvivő közölte azt is, hogy a döntés ellen az ügyész fellebbezést jelentett be.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója szerdán – lapinformációt megerősítve – elmondta, hogy a három személyt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség. Garamvölgyi László szólt arról is, hogy az ORFK tavaly május 21-én rendelt el ismeretlen tettes ellen csalás alapos gyanúja miatt nyomozást az alapítvány hárommilliárd forintnyi vagyonvesztése ügyében. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) felügyelő-bizottsági elnökének hűtlen és hanyag kezelés alapos gyanúja miatt tett feljelentését a Fővárosi Főügyészség az ORFK-ra továbbította, ahol egy másik feljelentés nyomán tavaly március 19-én már elrendelték a feljelentés kiegészítését.

Az alapítványt azzal a céllal hozták létre, hogy a volt szakszervezeti üdülők hasznosításával teremtsen fedezetet a szociális üdültetéshez. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábbi vizsgálata egyebek között megállapította, hogy az alapítvány tulajdonában már csak 42 millió forint értékű, az induló érték egy százalékát kitevő ingatlan van. Az ÁSZ megállapította, hogy az ingatlanok nyilvántartási értéke az alapításkor 4 milliárd forint volt, tényleges értéke azonban megközelíthette a 12 milliárdot. A Hunguest Rt. 1993 és 1998 között az ingatlanokat térítésmentesen használta és hasznosította az általa alapított kft.-ken keresztül. Az MNÜA ingatlanait 1998 februárjában ezekbe a kft.-kbe apportálta, az így szerzett üzletrészeket pedig a Hunguest Rt.-be. E folyamat következményeként az üdülési alapítvány közvetlenül már nem tulajdonosa az ingatlanvagyonnak.