A Pándy-perben eljáró belga rendőrnyomozók valószínűnek tartják, hogy a hat családtagjának meggyilkolásával vádolt Pándy András a 90-es évek elején már addigi bűntársának, Ágnes leányának a megölésére készült.

A Brüsszelben zajló perben vallomást tevő nyomozók adatokat gyűjtöttek arra nézve, hogy a családjában zsarnoki módon uralkodó apa a múlt évtized elején figyeltette lányát a munkahelyén, a brüsszeli királyi könyvtárban és mecheleni lakóhelyén is. A nyomozók a feltárt mozaikokból arra következtetnek, hogy Pándy el akarta tenni láb alól a hat gyilkosság egyetlen élő tanúját – s egyben bűntársát -, méghozzá úgy, hogy kloroformmal elkábítja, aztán a csomagtartóban – amelyet a volt segédlelkész kisbuszának tetejére szereltetett – egy Tatabánya közeli hétvégi házába viszi Ágnest és ott gyilkolja meg. Előzőleg el akarta rabolni – akkor még Ágnes segítségével – a Kanadába menekült Tímeát, fogadott lányát és annak a tőle származó fiát, Márkot is. Pándy négyszer is elrepült Kanadába, de nem sikerült Tímea nyomára akadnia.

Az elsőszámú vádlott mániákusan gyűjtögető és módszeres volt. Egy nappal második feleségének, Fintor Editnek a meggyilkolása előtt meghatalmazást szerzett arra, hogy rendelkezhessen feleségének a postánál vezetett számlája felett. Előjegyző naptárában első felesége és Dániel meggyilkolása előtti napon, ez a feljegyzés található: “Rosszul aludtam, rosszul érzem magam. Beszéltem Ágnessel a tervről.”

A Pándy per brüsszeli esküdtszéki tárgyalásának ötödik napján a belga nyomozók videofelvételekkel és diaképekkel illusztrálva mutatták be több mint négyéves munkájuk eredményét, a közvetett bizonyítékok és bűnjelek sorát, a házkutatásokat, a vádlottak viselkedését.

A magyar származású Pándy Andrást és leányát, Ágnest az apa két feleségének és négy gyermekének meggyilkolásával vádolják. Ágnes részletes beismerő vallomást tett, apja továbbra is makacsul tagadja a gyilkosságokat és három lányának megerőszakolását is.

Mint a négy évvel ezelőtti helyszíni rekonstrukció során, Ágnes a nyomozók vallomása alatt is összetört, és hevesen zokogott, amikor anyagyilkosságának részleteit felidézték. A hat gyilkosságból kettőt ugyanis apja tervei és utasításai szerint ő hajtott végre, agyonlőtte anyját és öccsét.

Francois Monsieur, a brüsszeli rendőrség bűnügyi osztályának egykori vezetője, aki az első vallomásra rábírta Ágnest, elmondta a bíróságon, hogy 32 éves nyomozói pályafutása során egyetlen olyan esettel sem találkozott még, hogy egy lány egyedül és önszántából megölte volna az anyját. Ezzel kívánta érzékeltetni, hogy Ágnes a szörnyű gyilkosságokat zsarnoki apjától való bénult félelmében követhette el.

Ágnes elmondta a nyomozónak, hogy az egyik gyilkosság után, amikor apjával közösen darabolták fel a pincében a holttestet, apja ezt mormolta neki: ez történik veled is, ha nem fogadsz szót.

A befolyás alatti cselekvés tézisével kapcsolatban megfigyelőkben csak az a kérdés fogalmazódott meg, hogy miért várt Ágnes a szörnyű valóság beismerésével csaknem tíz évig.