A földpiacon főszereplő lehet az idén az állam: eddig több mint 17 ezren ajánlották megvételre földterületüket.

Egyelőre hatástalan a kormány zsebszerződések elleni küzdelme: a Népszabadság értesülése szerint mindössze öt bejelentést vizsgálnak az e célra alkalmazott ügyvédek. A földpiacon viszont főszereplő lehet az idén az állam: eddig több mint tizenhétezren ajánlották megvételre földterületüket.

A jelek szerint nem válik valóra a kormány nyári ígérete a zsebszerződések gyors felszámolásáról: eddig mindössze húsz bejelentésből lett hivatalos akta az illetékes állami hivatalokban. Az összesen 69,4 ezer hektárt felölelő, zsebszerződés-gyanús megállapodások közül pedig eddig mindössze öt jutott el a földhivatalokban munkába állított ügyvédekhez. A lap nem hivatalos értesülései szerint az érintettek visszahúzódásának fő oka az a tény, hogy bár a kormányzat büntetlenséget ígért a zsebszerződéseket felfedő hazai gazdáknak, a hivatal az egyes ügyekről értesíti az ügyészséget is. A kormányzati szakértők jelenleg újabb megoldáson gondolkodnak, mivel az ország egyes területein valóban súlyos gondot okozó jelenség hátráltathatja a családi gazdálkodók elhatározott földhöz juttatását is.

A “kormányzati kudarc” ellenére az állam már az idén a hazai földpiac főszereplője lehet. A zsebszerződésekkel párhuzamosan elindított állami földfelvásárlási akció keretén belül ugyanis eddig már több mint 17 ezer felajánlás érkezett be a földművelésügyi hivatalokba. Az államnak felkínált összesen csaknem 67 ezer hektár terület felvásárlásának előkészítését már megkezdték, mintegy 5500 ajánlat esetében a konkrét szerződés megkötésével megbízott ügyvédek járnak el. Az ügyeket pedig napokon belül átveszi a nemrégiben megalakult Nemzeti Földalap, és az eladási árat is ez a szervezet fizeti majd ki az eladóknak.