Egy amerikai autókölcsönző műholdas navigációs rendszert épített autóiba, amellyel folyamatosan követte ügyfeleit, és megbüntette a gyorshajtókat. Mint kiderült, ez utóbbit jogtalanul tette.

A New Heaven-i (Connecticut) Acme Rent-a-Car autókölcsönző a közelmúltban GPS műholdas navigációs rendszert kezdett alkalmazni autóinak követése, illetve a gyorshajtók megbüntetése céljából. A társaság a rendszer bevezetését követően 150 dollár büntetést számolt fel ügyfeleinek minden egyes alkalom után, amikor az adott sofőr túllépte a megengedett sebességet.

Az Acme Rent-a-Car nem az egyetlen autókölcsönző társaság, amely GPS navigációs berendezéseket szerelt autóiba. Az autók ellopásának megakadályozása céljából egyre több kölcsönző teszi ezt, a sebesség folyamatos felügyelete, illetve a megengedett sebesség túllépésekor fizetendő büntetés azonban számos ügyfelet felháborított, különösképp, mivel az erről szóló figyelmeztetést a kölcsönző gondosan elrejtette a szerződés apróbetűs részében.

James Fleming, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Connecticut Consumer Protection Commission) megbízottja elmondta, hogy a társaság megsértette a Connecticut-i kereskedelmi törvényeket, amikor nem közölte megfelelően ügyfeleivel eljárásmódját. A megbízott kötelezte a társaságot, hogy összes megbüntetett ügyfelének fizesse vissza a törvénytelenül felszámolt büntetés teljes összegét.

Max Brunswick, az Acme ügyvédje elmondta, a társaság fellebbezni fog a döntés ellen. Brunswick úgy véli, a társaság megfelelő módon értesítette ügyfeleit eljárásmódjáról, és a büntetés jelentősen csökkentette a kölcsönzők által okozott balesetek számát.

Az Amce Rent-a-Car jogtalan lépése akkor került előtérbe, amikor James Turner, a társaság egyik ügyfele feljelentette a kölcsönzőt, miután az háromszori gyorshajtásért 450 dollárra büntette őt. Az Acme Rent-a-Car-mak május 20-áig kell visszafizetnie az ügyfelek büntetéseit, amely összesen mintegy 10 ezer dollár.