Az Országgyűlés kedden tartja a parlamenti ciklus utolsó ülését, amelyen a képviselők döntenek a házszabálytól való eltérésről a médiatörvény EU-jogharmonizációs módosításának tárgyalása és elfogadása ügyében.

A médiatörvény módosítását célzó önálló képviselői indítványt Szalai Annamária (Fidesz) nyújtotta be.

A házszabálytól való eltéréshez a jelen lévő képviselők négyötödének igen szavazatára van szükség. Amennyiben a parlament megszavazza, kedden egy vitaszakaszban kerül sor az előterjesztés általános és részletes vitájára, majd szintén aznap a módosító javaslatokról történő szavazásra és a zárszavazásra.

Az MSZP frakciója a házbizottság szerdai ülésén nem nyilatkozott arról, hogy a képviselőcsoport részt vesz-e az ülésen.

Az médiatörvény jogharmonizációs módosítása többször szerepelt már a Ház asztalán, azonban nem fogadták el, mivel a kétharmados többséget igénylő változtatást az MSZP és az SZDSZ nem támogatta.

Áder János házelnök a házbizottsági ülését követően azt mondta, hogy ha az MSZP-frakció mégis részt vesz a plenáris tanácskozáson, de nem szavazza meg a házszabálytól való eltérést, akkor nincs értelme elkezdeni az előterjesztés tárgyalását.

Az előzetes napirend szerint az azonnali kérdések, interpellációk és kérdések után a parlament határoz a budapesti olimpia megrendezésének támogatásáról szóló határozati javaslatról, a kábítószer-fogyasztás visszaszorításáról szóló jelentés elfogadásáról, valamint a gyermekvédelemről szóló törvényjavaslatról. A Ház dönt több nemzetközi egyezmény kihirdetéséről is.

A határozathozatalok után a parlament várhatóan vitanapot tart szocialista kezdeményezésre “Mindennapi kenyerünk…(Ahogyan élünk)” címmel.