A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) visszavonja azokat a határozatait, amelyekben megbírságolta a nyilvános részvénytársaságokban befolyással bíró befektetőket a késedelmes adatszolgáltatás miatt – derül ki a Magyar Tőkepiac hétfői számából.

A PSZÁF tavaly novemberben 49 társaságot és magánszemélyt bírságolt meg egyenként 500 ezer forintra, mert meglévő befolyásukról nem, vagy csak 14 napot meghaladó késedelemmel tájékoztatták a felügyeletet illetve a nyilvánosságot. A bejelentési és tájékoztatási kötelezettséget a pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2001. évi törvény írja elő. A megbírságoltak közül többen bírósághoz fordultak. A Fővárosi Bíróság eddig két ügyben hozott nem jogerős ítéletet, az egyikben a felügyelet, a másikban a felperes javára. A törvénysértés megállapításának jogszerűsége a bíróság számára sem volt kétséges, ám az utóbbi ítéletben elfogadta a felperes kifogását a bírság alkalmazhatóságával kapcsolatban.

A felügyelet, azt tapasztalva, hogy a bíróságok jogalkalmazása sem egyértelmű, nem tartja szükségesnek megvárni a Legfelsőbb Bíróság döntéseit, és az ügyfelek számára kedvezőbb bírósági döntést elfogadva visszavonja az érintett határozatait – olvasható a közleményben. A befektetők végül is teljesítették a törvényi előírásokat, így a felügyelet elérte célját, amelyhez a bírságok kiszabása csupán eszközként szolgált. A felügyelet szándékai ugyanakkor változatlanok, a törvényi előírások betartását a jövőben is valamennyi rendelkezésre álló eszközzel ki fogja kényszeríteni – áll a közleményben.