Szavazhatnak-e azok a magyar állampolgárok az áprilisi országgyűlési választáson, akiknek állandó lakhelye külföldön van, s Magyarországon csak tartózkodási engedéllyel rendelkeznek? Erről a kérdésről is tárgyal hétfő esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB) – tudta meg az MTI vasárnap a testület tagjaitól.

Tájékoztatásuk szerint a Zala megyei választási bizottság azért kérte az OVB állásfoglalását, mert a helyi választási irodák jelezték, hogy a törvény szerint február 6-ig összeállított névjegyzékekben nem szerepelnek azok a magyar állampolgárok, akiknek állandó lakhelye külföldön van és Magyarországon csak tartózkodási hellyel rendelkeznek. A megyei választási bizottságnak álláspontja az, hogy a szavazásban nem akadályozott az a magyar állampolgár, aki külföldi állandó lakcímmel rendelkezik, ugyanakkor ideiglenes tartózkodási helye Magyarországon van, s a szavazás napján az ország területén tartózkodik. A Zala megyeiek úgy vélik, az OVB állásfoglalása azért is indokolt, mivel a BM választási honlapja sem ad egyértelmű választ erre a kérdésre.

Rytkó Emilia, az Országos Választási Iroda titkárságvezetője az MTI-nek elmondta, az alaptörvény, az alkotmány 1994. október 7-e óta hatályos szövege szerint minden magyar állampolgár, aki a választás napján az ország területén tartózkodik részt vehet a szavazásban. Ezzel némileg ellentétesen az Országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989-es törvény már állandó vagy ideiglenes lakóhelyet is elvár ahhoz, hogy a magyar állampolgár élhessen választójogával. Az 1997. évi választási eljárásról szóló törvény pedig azt is rögzíti, hogy a névjegyzékbe fel kell venni azokat a választójoggal rendelkező személyeket, akiknek lakóhelye vagy tartózkodási helye az adott szavazókörben van. Rytkó Emilia ismeretei szerint ez a kérdés országosan mintegy ezer embert érint.