Szlobodan Milosevic jogtanácsosa szerint a Nemzetközi Törvényszék ügyészeinek meggyűlik a bajuk a volt jugoszláv elnök bűnösségének bizonyításával, ha nem tudják tanúskodásra bírni a bukott rendszer vezető képviselőit.

  • Bennfentesek nélkül a vád nem képes bizonyítani Milosevic népirtásban vagy háborús bűncselekményekben való vétkességét – vélte az exelnök fő jogtanácsosa. Zdenko Tomanovics szerint az ENSZ-törvényszék “ügyészeinek szükségük van valakire, aki Hágába megy, és kijelenti: igen, bűnözők voltunk”. Milosevics büszkén nyilatkozott a jugoszláv rendőrségről és a hadseregről, így kérdéses, ki lesz az, aki hajlandó ilyet mondani? – latolgatta a belgrádi ügyvéd.

Tomanovics szemére vetette a belgrádi hatóságoknak, hogy “passzívan” viselkednek. Nem volt okuk arra, hogy titkosnak minősítsenek a koszovói háborúra vonatkozó hatvan dokumentumot és hadparancsot, és ne terjesszék azokat a bíróság elé.

A jogász megjegyezte, hogy a hágai pernek szerepe lesz Koszovó politikai jövőjének meghatározásában. A zömmel albánok lakta dél-szerbiai tartomány átmenetileg ENSZ-igazgatás alatt áll. “Ha Milosevicset bűnösnek mondják ki, akkor kötve hiszem, hogy a jelenlegi vagy későbbi belgrádi kormány akárcsak korlátozott mértékben is helyreállíthatja Koszovó fölötti szuverenitását” – toldotta meg Tomanovic.