Az ankarai kabinet már 1999-ben hozott egy olyan rendeletet, amely betiltotta a kényszerű szüzességteszteket, miután öt középiskolás diáklány öngyilkosságot kísérelt meg patkányméreggel. A korábbi években több lány el is dobta magától az életet, mert a vizsgálatot követően kicsapták őket az iskolából.

A szüzességvizsgálat főleg vidéken, az ország konzervatív délkeleti területein dívott, ahol a lányok házasság előtti érintetlensége még mindig hagyományos erénynek számít, és azok, akik még hajadonként elvesztik ártatlanságukat, nehezen találnak maguknak férjet. Az sem ritka, hogy a férfiak megölik hajadon nőrokonukat, ha kiderül, hogy nemi kapcsolata volt.

A rendtartás szóban forgó szakaszában immár csak az olvasható, hogy a diákokat megbüntethetik, “ha a társadalom közös értékeinek nem megfelelő módon viselkednek, és ez károsan befolyásolja az oktatás légkörét.” A török kormány az elmúlt időszakban több olyan reformot hajtott végre, amelyeknek célja az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítése. Az EU különösen a törökországi emberi jogok kérdésében talál kivetnivalót – jegyzi meg a Reuters.