A belga rendőrök 85 kiló tiszta heroint foglaltak le, s egy macedón sofőrt és négy belgiumi törököt őrizetbe vettek. A heroinszállítmányt éppen lerakodták egy teherautóról, amikor a nyomozók rajtaütöttek a bandán. A több mint kétmillió euró piaci értékű kábítószer 1,2 kilós csomagokba volt kiadagolva és az ülésbe rejtették.

A belga rendőrség kábítószerellenes osztálya attól tart, hogy a török szervezett bűnözés Belgiumot tette nyugatra irányuló kábítószer útvonalának fő elosztó helyévé. Tavaly novemberben az olasz rendőrség már elfogott egy 68 kilós heroinszállítmányt, amely Trieszt kikötőjéből indult Belgium felé. Mint a nyomozás kiderítette, a sofőrnek Belgiumban kellett volna felhívnia egy törököt mobiltelefonján, hogy az utasítást adjon a szállítmány rendeltetési helyére nézve. Ennek az elfogott szállítmánynak a lenyomozása révén sikerült elfogni a mostani még nagyobb heroinszállítmányt.

Idén január végén is elfogtak egy heroinszállítmányt Brüsszelben – abban 31 kilónyi tiszta heroin volt. A nyomozók megítélése szerint ezek a mennyiségek világossá teszik, hogy Belgiumnál jóval nagyobb piacra szánták őket.

Csütörtökön Charleroi bíróságán két és félévi illetve másfélévi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy belga párost, akik családi vállalkozásban űzték az illegális heroinkereskedelmet. Õk látták el a vallóniai nagyváros környékének heroinfüggőit – mindketten büntetlen előéletű tősgyökeres belga állampolgárok.