A 15 parlamenten kívüli pártot tömörítő Demokratikus Választást! Mozgalom az ajánlószelvények megszüntetését és új választási törvény megalkotását szorgalmazza. A mozgalom koordinátora, Takács András koordinátor hangsúlyozta: a jelenleg érvényben lévő választási rendszer alapvetően a nagy pártok érdekeit szolgálja és helyzeti előnybe hozza őket.

A szervezet értékelése szerint az ajánlószelvényes rendszer a korrupció melegágya, és sérti a titkos választójogot. Mint elhangzott, a mozgalom úgy látja, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) kibújt törvényi kötelezettsége alól, mivel nem vizsgálta meg a mozgalom beadványában felvetett problémákat. Az OVB-nek törvény adta feladata lenne a választás rendjének szükség esetén történő helyreállítása, ám az ajánlócédulákkal való visszaélés kérdésében nem foglal állást, így nem biztosítja a választások tisztaságát – vélekedett Takács András.

A Demokratikus Választást! Mozgalom a kifogásolt OVB-döntés felülvizsgálata érdekében a Legfelsőbb Bírósághoz fordult. A mozgalom azt várja a Legfelsőbb Bíróságtól, hogy utasítsa az OVB-t a kérdés napirendre tűzésére. Az OVB-nek pedig – a szervezet álláspontja szerint – azt kellene kimondania, hogy a választási törvény hiányos. Terry Black, a mozgalomban részt vevő Szabad Szabadságért Párt elnöke arról beszélt, hogy fizikai lehetetlenség a kis pártok számára az ajánlószelvények összegyűjtése, mivel a parlamenti pártok egyszerűen felvásárolják azokat.