Az Országos Választási Bizottság pénteki ülésén csak érintőlegesen foglalkozott azzal a kérdéssel, szavazhassanak-e a külföldi lakcímmel rendelkező, de Magyarországon tartózkodó, nagykorú magyar állampolgárok a 2002-es parlamenti választásokon.

Luczai Zsuzsa, az Országos Választási Iroda munkatársa tájékoztatása szerint hozzávetőleg 900 személyt érint ez a kérdés. Az OVB hétfőn tartandó következő üléséig várja tagjainak szakmai javaslatát az akkor elfogadandó állásfoglaláshoz. Elképzelhető, hogy a három hónapos itt-tartózkodás feltételéhez kötnék a választójog gyakorlását. A kettős adóztatás elkerüléséhez hasonló regulát azonban a kettős szavazás elkerülése érdekében nemigen ismernek a nemzetközi jogi szabályok.

Az OVB hétfőn várhatóan újabb pártok országos listájának nyilvántartásba vételéről dönt. Ezenkívül döntés várható a pedagógusszervezetek aláírásgyűjtése ügyében is. Az előzetes információk szerint befejeződött a hitelesítési eljárás, és a szükségesnél háromszor több, mintegy 170 ezer hiteles aláírást vettek számba. Az OVI tájékoztatása szerint tegnapig 2863 jelöltet regisztráltak, közülük 887 egyéni jelölt. Mindez a jelöltállítás dinamizmusának növekedését mutatja.