Azok a képviselők, akik nem mérettetik meg magukat az áprilisi választásokon, vagy nem jutnak mandátumhoz, hathavi végkielégítésben részesülnek. Ezt azonban csak akkor kapják meg, ha a mandátum lejártát követően harminc napon belül ismét benyújtják vagyonnyilatkozatukat.

1994-ben 243 olyan képviselő nem jutott be a parlamentbe, aki az 1990-1994-es ciklusban képviselő volt. Az 1998-as választásokon pedig 201 képviselő nem jutott önszántából vagy a választópolgárok akaratából újra mandátumhoz. Az országgyűlési képviselőket a törvény szerint 165 ezer forintos alapdíj illeti meg. Erre jön rá a bizottsági tagságért járó pótlék, ami egy tagságért 66 ezer forint, így átlagosan 220-250 ezer forintos fizetést vihetnek haza a politikusok. A frakcióvezetők, bizottsági elnökök, alelnökök még magasabb pótlékban részesülnek. Azok a képviselők tehát, akik nem jutnak újra mandátumhoz, másfél-kétmillió forintos végkielégítésre számíthatnak, de akinek nem volt semmilyen tisztsége, azt is közel egymillió forint illeti meg.

Ez a pénz azonban csak akkor jár, ha a képviselő mandátuma lejárta után 30 napon belül újabb vagyonnyilatkozatot nyújt be. A vagyonnyilatkozattételi kötelezettség korábban is élt, de a távozó képviselők ennek gyakran nem tettek eleget, hiszen semmilyen szankcióval nem voltak sújthatók. A képviselői jogállásról szóló törvény módosításában ezért már az is szerepel, hogy elesik a végkielégítéstől, aki nem tesz eleget törvényi kötelezettségének.