Új székhelyén fogadja hétfőtől az ügyfeleket a Fővárosi Illetékhivatal, a 2.600 négyzetméteres irodában korszerűbb feltételek, kényelmesebb, gyorsabb ügyintézés várja a lakosságot. A főváros XIV. kerületében a Hungária körúton lévő hivatalt Demszky Gábor főpolgármester adta át.

Az új épületbe költözéskor 2 ezer folyóméternyi hosszúságú, összesen egymillió iratot szállítottak át a belvárosi Bajcsy-Zsilinszky útról. A költözködés és a beüzemelés, a számítógépek rendszerbe állítása, a pénztári biztonsági rendszer 10 millió forintba került. A Fővárosi Illetékhivatal tavaly több mint 300 ezer üggyel foglalkozott, mintegy 180 ezer illetékfizetési meghagyást adott ki és 25,5 milliárd forint illetéket szedett be. Ebből 6,4 milliárd maradt Budapest kasszájában – közölte Demszky Gábor. A fennmaradó összeg a központi költségvetéshez, illetve a megyei önkormányzatokhoz került.

Az illetékhivatal által beszedett összegek felosztásának rendjét a mindenkori költségvetési törvény szabályozza. A jelenleg hatályos jogszabály szerint 2001-ben és 2002-ben a beszedett illetékek 50 százaléka a központi költségvetéshez, fele a fővárosi, illetve megyei önkormányzatokhoz kerül. Demszky Gábor kifogásolta, hogy július 1-jétől az illetékhivatal munkatársai évi jövedelmük (átlagosan bruttó 1 330 000 forint) felénél nem kaphatnak többet jutalomként. Ez az eddigi ösztönzési rendszert teljesen tönkre tette, és a jövőben a korrupció melegágya lehet – mutatott rá a főpolgármester. Megjegyezte: az APEH-nél, illetve a vám- és pénzügyőrségnél nincsen ilyen előírás.