Közös levélben kért állásfoglalást Stumpf István kancellária minisztertől négy vezető internet-szolgáltató. Az EnterNet, ExterNet, Interware, Nextra szolgáltatói négyes szerint a többi internetszolgáltató is hasonló tartalmú levelekben kifogásolja a telefontársaságok (Emitel, HTCC, Matáv, Monortel, Vivendi) hozzáállását a percdíj-megosztással kapcsolatos rendeletekhez.

A volt és jelenlegi koncessziós cégek közül egyedül a Matáv juttatta el a napokban a szolgáltatókhoz hálózati hozzáférési szerződés- tervezetét. Ebben a tervezetben az eddigi szolgáltatásokért olyan többletköltségeket és többlet-kötelezettségeket akar átterhelni a szolgáltatókra, amik a szolgáltatókat nehéz, akár kilátástalan helyzetbe is sodorhatja, de mindenképpen áremelésre kényszeríti.

A szolgáltatók szerint a tervezet kísérő levele pedig egy közönséges ultimátum, amely szerint amennyiben az ISP-k 2002. március 23-ig nem írják alá a fentebbi szerződést, nem áll módjában a Matáv-nak – “#51-es Internet számra vonatkozó behívás lehetőségét biztosítani”, azaz megszünteti a renitensek szolgáltatását.

A törvényhozói szándékról, a kitűzött célokról, a törvények értelmezéséről Stumpf István miniszter már több fórumon, többek között a parlamentben is nyilatkozott, állást foglalt, ezek hatása azonban eddig nyomokban sem érzékelhető, így az ISP-k attól tartanak, hogy a nagy választási felhajtásban a meghozott törvények, rendeletek betartását elszabotálják az említett telefontársaságok.