Tovább szigoríthatják Írországban az abortusztörvényt, amennyiben a mai népszavazáson a kormányfő javaslatát támogatják a választók. A tervezet lényege, hogy akkor is megtiltanák az abortuszt, ha fennállna a veszélye, hogy a nő öngyilkosságot követ el.

A felmérések szerint évente hétezer nő utazik Nagy-Britanniába, hogy terhességét megszakítsák. Írországban ugyanis csak kivételes esetekben engedélyezik az abortuszt, így például akkor, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségi állapotát. Bertie Ahern kormányfő legújabb javaslata akkor is megtiltaná az abortuszt, ha fennállna a veszély, hogy a terhes nő öngyilkosságot követ el.

Írországban ma tartanak a kérdésben népszavazást. Ebben a témában az utóbbi húsz évben már négy alkalommal kérdezték meg az ország lakosságát. A kormány és a katolikus egyházfők támogatják a javaslatot. Tiltakoznak viszont az ellenzéki pártok, és több civil szervezet, szerintük ugyanis nem igaz, hogy a szigorítás a gyerekek érdekében történik. A közvélemény-kutatások szerint szoros eredmény várható.