A brüsszeli fellebbviteli bíróság vádtanácsa elnapolta a döntést abban a kérdésben, hogy belga bíróság vizsgálatot indíthat-e Ariel Saron izraeli miniszterelnök ellen népirtás és emberiség elleni bűnök ügyében.

Saront 23 palesztin jelentette fel a libanoni Szabra és Satila palesztin menekülttáborokban húsz évvel ezelőtt rendezett vérfürdőért, amelyben több ezer menekült vesztette életét. Libanon déli fele akkor izraeli megszállás alatt állt és Saron védelmi miniszterként szerintük közvetlenül felelős a libanoni keresztény milicisták által végrehajtott mészárlásért.

A belga bíróságok háborús bűnök ügyében való egyetemes joghatóságát kimondó törvény alapján meg is indult a vizsgálat, amelyet azonban később felfüggesztettek. Február 14-én fontos fordulat történt: az ENSZ legfőbb joghatósága, a hágai nemzetközi bíróság határozatában felszólította Belgiumot, hogy vonja vissza az Abdoulaye Yerodia volt kongói külügyminiszter ellen kiadott nemzetközi letartóztatási parancsot. A hágai határozat szerint hivatalban levő miniszter a nemzetközi jog alapján mentességet és személyes sérthetetlenséget élvez.

E határozat nyomán a belga bíróság vádtanácsa úgy döntött, hogy újraindítja a meghallgatásokat a Saron elleni eljárásról a belga bíróságok egyetemes joghatóságát kimondó törvény és a hágai határozat fényében. Az ügyészség és a védelem szakértői írásban és szóban előterjeszthetik érveiket, az első meghallgatásra május 15-én kerül sor.