Lezárult Brüsszelben a magyar jogtörténet egyik legszörnyűbb családirtásának pere: Pándy András életfogytiglant, míg lánya 21 évet kapott. A belga média vezető hírként jelentette meg a döntést.

Brüsszelben szerdán a belga bíróság életfogytiglanra ítélte Pándy András volt protestáns segédlelkészt, míg Ágnes leányára 21 év szabadságvesztést róttak ki, miután az esküdtszék mind a 45 pontban bűnösnek mondta ki a hat családtagját meggyilkoló párost. Előzőleg a brüsszeli esküdtszék bűnösnek mondta ki Pándy Andrást és Ágnes leányát. Az esküdtszék jó hat órányi tanácskozás után mondta ki ítéletét. Eszerint a 74 éves Pándy András bűnös két volt felesége – Sőrés Ilona és Fintor Edit – valamint két édes gyermeke – Zoltán és Dániel – és két fogadott gyermeke – Andrea és Tünde – meggyilkolásában. Ugyancsak bűnösnek mondták ki egy vér szerinti és két fogadott lánya megerőszakolásában.

A 44 éves Pándy Ágnes, András lánya az esküdtszék ítélete szerint bűnös négy családtag meggyilkolásában – féltestvére, Andrea meggyilkolásában hét esküdt a bűnösség, öt a felmentés mellett szavazott, de a bíróság 21 év szabadságvesztést rótt ki. Az esküdtszék tehát hitelt adott Ágnes vallomásának, amelyre a bíróság is alapította vádjait. A véres családi tragédiasorozat, a belga és a magyar jogtörténet egyik legszörnyűbb családirtása 1986 és 1989 között játszódott le Pándy brüsszeli házában.

A főügyész arra intette az esküdteket, hogy úgy ítélkezzenek, hogy az elítéltek sohasem töltik ki teljesen a kirótt fegyházbüntetéseket. Mindketten bűnösök, ha nem is egyforma mértékben. Ágnesnél sincs helye különösebb enyhítő körülménynek, elvégre öt gyilkosság részese és saját kezével ölte meg tulajdon anyját is. Ágnes ügyvédei ismételten arra kérték az esküdteket, hogy vegyék figyelembe, Ágnes nemcsak bűnös, hanem egyben áldozat is, aki életének 32 évét töltötte apja fenyegető uralma alatt.

Pándy András az utolsó szó jogán gúnyolódott az igazságszolgáltatás felett, hogy most már talán több idejük lesz a brabanti gyilkosok elnevezésű vallon terroristák kézre kerítésére – egyébként pedig a hamis ítélet után következik szerinte az ő perének második felvonása. A belga televíziós és rádióállomások vezető hírként jelentették Pándy András és Ágnes leánya bűnösségét kimondó esküdtszéki döntést, a szerdai lapok címoldalon kezdve nagy cikkekben ecsetelték az esküdtszéki tárgyalás utolsó napjának drámai fejleményeit.

A La Libre Belgique jegyzete szerint a Pándy-per a rendkívüli esetek kategóriájába tartozik. Pándy András irodalmi vagy filmhősnek beillő figura, aki a per során a megvilágosodott guru, a misztikus zsarnok, a sötét démonai által megszállt vénség nyugtalanító képét rajzolta magáról. A Pándy-per tényeinek iszonyata, a szereplők viselkedése oly távol áll az emberi létezés általános felfogásától, hogy nehéz elképzelni nyomasztó légkörét – írta a lap.