A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa, jogellenes árkartell-megállapodás miatt összesen 2,46 millió forintra bírságolt a Balatonnál éttermeket működtető hét egyéni vállalkozót és három gazdasági társaságot. A versenytanács 100-700 ezer forint bírságot szabott ki a vendéglátósokra.

A GVH Kartell Csoportja 2001. szeptemberben indított versenyfelügyeleti eljárást az érintett éttermekkel szemben. Az eljárás során bebizonyosodott, hogy a vállalkozások 2001. június 28-án megkötött megállapodása szerint 2001. július 1-től bizonyos étel- és italfajtákra küszöbárat vezettek be, amely alá maximum 10 forinttal mehettek az éttermekben. Bár egy nappal később visszavonták az előző nap aláírt jegyzőkönyvet, a gyakorlatban mégis alkalmazták annak előírásait.

A GVH közleménye szerint a bírság összege első látásra alacsonynak tűnik, de a tanács figyelembe vette, hogy az árkartellben érintett vállalkozások üzleti forgalma viszonylag alacsony, így a meghatározott büntetési tételek alkalmasak arra, hogy szolgálják a büntetés és az elrettentés funkcióját.