A svájci bankszövetség arra figyelmezeti tagjait, hogy a magyar bankokat és üzleti partnereket különös figyelemmel kezeljék. Az intézkedés oka, hogy az OECD által tavaly összeállított feketelistán Magyarországot nem együttműködő partnernek minősítették a pénzmosás elleni küzdelemben.

A 19 országnevet tartalmazó feketelistán Ukrajna mellett egyedül Magyarország szerepel az európai államok közül. A kedvezőtlen minősítést egyebek között annak köszönhette az ország, hogy a magyar bankokban tavaly még lehetőség volt úgynevezett anonim betéteket nyitni. Ez pedig a külföldi bankárok szerint segítheti a bűncselekményből származó pénzek tisztára mosását. A magyar bankszövetségnél túlzott óvatosságnak tartják a svájci intézkedést, hiszen Magyarország a tavaly elfogadott pénzmosás elleni törvénnyel eltörölte az anonim betét rendszerét.

“Önmagában erre a listára való felkerülés a mindennapok gyakorlatában, az üzleti tevékenységben nem okoz különösebb problémát, ennek inkább elvi jelentősége van” – nyilatkozta a Híradónak ifjabb Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára. A pénzügyi szervezetek állami felügyeletéhez nem érkezett olyan jelzés, hogy bármelyik magyar bankot vagy ügyfelet hátrányos megkülönböztetés érte volna. A magyarok abban bíznak, hogy júniusban az uniós szervezet következő ülésén leveszik Magyarországot a feketelistáról.