Jogegyenlőségért, a diszkrimináció ellen tüntettek cigányszervezetek az Igazságügyi Minisztérium előtt hétfőn. Képviselőik szerint az elmúlt években nem csökkent a kisebbségekkel szembeni ellenérzés, a hatóságok pedig sokszor indokolatlanul erélyesen lépnek fel velük szemben.

Tüntetést szervezett hétfőn az Igazságügyi Minisztérium (IM) elé a Kisebbségért és Társadalmi Esélyegyenlőségért Szervezet. A cigányszervezetekből és kisebbségi önkormányzatokból álló társaság szerint az elmúlt években nem csökkent a romákkal szembeni ellenérzés, a hatalmi helyzetben lévők pedig sokszor szükségtelenül erélyesen vagy igazságtalanul lépnek fel velük szemben. A körülbelül ötven tüntető “Diszkriminációmentes igazságszolgáltatást!” és ” Cigány vagy? Ülni fogsz!” feliratú táblákkal vonult a minisztérium elé, majd petíciót adtak át az IM kabinetfőnökének.

A petícióban követelik, hogy a legfőbb ügyész vizsgálja felül Kozák János, az Országos Cigány Önkormányzat volt alelnökének ügyét. A szervezet szerint Kozákot igazságtalanul hurcolták meg, amikor szociálpolitikai hitellel való csalás vádja miatt másodfokon is börtönbüntetésre ítélte őt a bíróság. Rostás László, az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke az [origo]-nak elmondta: szeretnék elérni, hogy amíg a felülvizsgálat tart, Kozáknak ne kelljen börtönbe mennie.