Az IBM nagygépekhez szoftvereket fejlesztő Compuware pert indított az IBM ellen forráskódjának engedély nélküli felhasználása és a trösztellenes előírások megsértése miatt.

A Compuware elnöke, John Nathan elmondta, hogy a Kék Óriás az elmúlt másfél évben módszeresen úgy irányítja ügyfeleit, hogy azok nagygépi szoftvervásárlásaikkor más IBM szoftvertermékeket is megvásároljanak, amivel lehetetlenné teszi a tisztességes piaci versenyt, ugyanakkor a riválisoktól megtagadja az IBM hardverekkel és szoftverekkel összefüggő szükséges technikai információkat.

Korábban az IBM a független szoftvergyártók rendelkezésére bocsátotta szoftverei előzetes verzióit és a rájuk vonatkozó technikai információkat. Miután megjelent a piacon saját kompetitív termékeivel, ez az információforrás elapadt. Miközben a bosszús Compuware nekiállt a monopolviselkedésre bizonyítékokat gyűjteni, meglepve konstatálták, hogy az IBM elbitorolt tőlük szellemi tulajdont is. Feltűnőnek találták, hogy az IBM File Managerében pontosan ugyanazok a hibák találhatók, mint a Compuware azonos termékében, de még a felhasználói kézikönyv is szó szerint vett át teljes bekezdéseket a Compuware kézikönyvéből is. A cég egyelőre nem számolta ki, mekkora veszteség érte, a kártérítés összegének megállapítását a bíróságra bízza – elsődleges érdeke ugyanis a tisztességes piaci verseny helyreállítása, nyilatkozta Nathan.