A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete a választási kampány időszakában és a kampánycsend alatt bizottságot állít fel az esetleges szabálysértések kivizsgálására. A szabálysértésekről az MTE tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot, mely rendelkezik a következményekről.

Az Országos Választási Irodával 2001-ben egyeztetett és elfogadott internetes választási kódex alapján a kampány időszakában és a kampánycsend idején munkabizottságot állít fel az esetleges szabálysértések kivizsgálására a legjelentősebb tartalomszolgáltatókat tömörítő önszabályozó testület, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE). Az MTE által kidolgozott, a választásokkal kapcsolatos internetes működési és etikai kódex meghatározza a különböző tartalomszolgáltatási területekre (szerkesztett tartalom, felhasználói tartalom, fórumok stb.) vonatkozó szabályokat.

A kódex emellett az internetre vonatkoztatva értelmezi a kampánycsend fogalmát, illetve a közvélemény-kutatások eredményének nyilvánosságra hozatalára vonatkozó – törvénybe foglalt – elveket, továbbá ajánlásokat fogalmaz meg a közvélemény-kutatók, illetve a pártok által üzemeltetett honlapokkal kapcsolatban. A kódexet az MTE valamennyi érintett (tartalomszolgáltatók, fórum- és chatszolgáltatás üzemeltetők, közvélemény-kutatók, pártok stb.) számára eljuttatja. A választásokat megelőző időszakban az MTE ajánlásokat fogalmaz meg a kódexnek megfelelő intézkedések bevezetésére, ahol szükséges (pl. fórumfigyelmeztetések kampánycsend idején, hierarchikus szintek értelmezése stb.)

Az MTE önálló munkabizottságot állít fel a kódexben foglaltaktól történő eltérések észlelésére és kivizsgálására. Amennyiben a bizottság szabálysértést észlel, felhívja az érintettek figyelmét a kódex megsértésére. A szabálysértésekről az MTE munkabizottsága tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot, mely saját hatáskörében rendelkezik a következményekről. A választások után az MTE a választási információk internetes közlésével, az önszabályozás megvalósulásával kapcsolatos beszámolót ad ki.