Perújrafelvételre készül az ügyvédje Csapó Józsefnek, akit Farkas Helga meggyilkolása miatt 10 év fegyházra ítéltek.

Az ügyvéd azzal indokolta kérvényét, hogy nem Csapó József hangja hallatszik azon a kazettán, amikor Farkas Imrétől pénzt követeltek. Öt szemtanú kihallgatását is kéri, akik látták Helgát, de nem Csapó társaságában.

Farkas Imre jómódú szegedi vállalkozó lányát, Helgát 1991. július 27-én Orosházáról Szegedre tartva rabolták el az akkor még ismeretlen tettesek. Az elkövetkezendő három nap során az emberrablók összesen tizenkétszer telefonáltak a szülőknek, félmillió német márka váltságdíjat követelve. A pénz átadása körüli viták azonban elhúzódtak, végül nem jelentkeztek többet az elkövetők.

Uri Geller sem járt sikerrel a keresésben

A rendkívüli erőkkel megindított nyomozás során több mint hétszáz tanút hallgatott meg a rendőrség, levelek és telefonbejelentések tömegét ellenőrizték, igénybe vettek búvárokat, akusztikai szakembereket, nyelvészt, sőt még az ismert parafenomént, Uri Gellert is. Több tízmillió forintot emésztett fel a kutatás, ám nem akadtak Farkas Helga nyomára. Még az édesapa által kitűzött félmillió márkás nyomravezetői díj sem hozott kézzelfogható eredményt.

Csapó felé vezettek a szálak
Nagy előrelépés volt a nyomozás során, hogy 1995-ben Szentes közelében ismeretlen holttestet találtak. Sikerült megállapítani, hogy a meggyilkolt fiatalember Juhász Benedek 26 éves gádorosi lakos. Az eddigi adatok szerint Juhász társával közösen rabolta el a 17 éves Farkas Helgát. A férfinak valószínűleg azért kellett meghalnia, mert társa Csapó József attól tartott, hogy Juhász – egy másik emberrablási bűncselekményben, amelynek első számú gyanúsítottja volt – megegyezik a rendőrséggel, azaz vádalkut köt, és elárulja őt.

Az 1998. decemberében indított Csapó-perben egyébként nem a Farkas Helga-ügyet tárgyalták, hanem Csapó Józsefet bűntársa, Juhász Benedek meggyilkolása miatt állították a bíróság elé, amiért tegnap 10 év fegyházra ítélték.

Szerelőaknába zárták a lányt
Ezen a tárgyaláson derült ki, hogy a szegedi diáklányt elrablói egy bérelt orosházi garázs szerelőaknájába zárták. Néhány nap múlva Csapó leütötte, majd zsákot húzott a fejére, és egy zsineggel megfojtotta. A holttestet Juhász segítségével Gádoros közelében egy erdőbe vitte, ahol gázolajjal leöntötte, majd elégette azt.

Csapó József börtönbüntetését tölti, ügyvédje szerint azonban minden bizonyíték ellenére védence ártatlan. Emiatt kéri a perújrafelvételt.