A londoni felső bíróság döntése szerint a brit környezetvédelmi, vidékügyi és mezőgazdasági tárca (Defra) nem követett el törvénysértést amikor elutasította a száj-és körömfájás járvány sújtotta gazdák kérését, hogy indítson a brit kormány nyilvános vizsgálatot a tavalyi száj-és körömfájás járvány okainak, kezelése helyességének feltárására.

A testület négy hetes meghallgatás után pénteken elutasította tizenhárom brit állattenyésztő, állatorvos és szállodatulajdonos közös keresetét, amellyel el kívánták érni, hogy bíróság kötelezze a vidékügyi tárcát a nyilvános vizsgálat lefolytatására a múlt év februárjától tizenegy hónapon át tartó járványról.

Az indítvány támogatói azzal érveltek, hogy Margaret Beckett vidékügyi miniszter törvényt sértett, amikor elutasította a gazdák kérését egy nyilvános vizsgálatról, holott Tony Blair kormányfő a járvány tetőzésekor erre tett ígéretet a gazdáknak. Az állattenyésztők szerint a hatóságok nem merik felvállalni egy nyilvános vizsgálat kockázatát, mivel túl sok hibát követtek el a járvány kezelésekor. Azzal vádolták a kormányt, hogy a gyorsaság és hatékonyság érdekében feláldozta az alaposságot, amelyet az állattenyésztők elsődlegesnek tartanak egy jövőbeni járvány megelőzése érdekében.

A brit kormány túlságosan hosszúnak, költségesnek ítélte meg egy nyilvános vizsgálat lefolytatását, de három különálló vizsgálatot rendelt el a kérdésről. Az egyik a járvány tanulságait hivatott keresni, egy másik a járvány kezelésének helyességét megállapítani, a harmadik pedig a brit mezőgazdaság jövőjének alakítására hivatott javaslatot tenni. A két előbbi eredménye nyárra várható, az utóbbival elkészült az illetékes testület. Még a vizsgálatok lezárulta előtt a héten a Defra nyilvánosságra hozta, hogy a jövőben más módon kezel majd egy esetleges száj-és körömfájás járványt – késelem nélkül elrendelik majd az állatszállítási tilalmat, nem lesz tömeges állattetem-égetés, nem rendelik el a vidék zárlatát, ami nemcsak a mezőgazdaságnak, hanem a turizmusnak is nagy károkat okozott.

A száj-és körömfájás vírusa 2030 brit gazdaság állatállományát betegítette meg. A tömeges kényszervágások elrendelése miatt a járvány azonban több mint 10 ezer állattenyésztő gazdaságot érintett, ahol 6 millió többségében egészséges állatot – a brit állatállomány több mint egytizedét – ítéltek kényszervágásra. A betegség 2,7 milliárd font kárt okozott az államkincstárnak, csak a gazdáknak 1,723 milliárd font kártérítést fizettek ki.