Amerikai igazságügyi illetékesek hétfőn a franciaországi Montpellier-ban tanúként kihallgatják a szeptember 11-i öngyilkos merényletekre szőtt összesküvés feltételezett 20-ik résztvevőjének bátyját.

Az amerikai megkeresés ingerültséget okoz a francia igazságszolgáltatás köreiben, és újra felveti a halálbüntetés árnyékában álló francia állampolgárságú fogoly kikérésének problémáját.

Az algériai származású Zacarias Moussaoui tavaly augusztus 17-én bukott le Bostonban, ahol pilótatanfolyamokra járt, de viselkedése gyanút keltett, és az oktatók feljelentették az FBI-nál. A Szövetségi Nyomozó Iroda csak a Világkereskedelmi Központ illetve a Pentagon ellen küldött négy eltérített utasszállító gép szeptember 11-i szörnyű merénylete után jutott arra a következtetésre, hogy a hamis útlevelek birtoklásáért letartóztatott férfinak valószínűleg rajta kellett volna lennie a Pennsylvaniában lezuhant gépen, amelyen csak négy terrorista volt, tehát ő a hiányzó ötödik láncszem. Az FBI az Interpolon keresztül már szeptember 13-án kikérte Párizstól a Moussaouira vonatkozó dokumentumokat, érdeklődött korábbi tevékenysége iránt.

Az Egyesült Államokban azóta vádat is emeltek ellene terrorista célú merénylet, gépeltérítés és gyilkosság elkövetésére illetve tömegpusztító fegyverek használatára szőtt összeesküvés címén, a vádpontok akármelyikének bizonyítása esetén halálos ítélet szabható ki rá.

Franciaország egyelőre nem kérte Moussaoui hazaszállítását, noha Párizs és Washington között létezik kiadatási egyezmény, és a francia törvények szerint francia állampolgár nem engedhető át olyan ország joghatóságának, amelyben még érvényben van a halálbüntetés gyakorlata.

Eddig mindössze annyi történt, hogy Francois Roux személyében Párizs hazai védőügyvédet delegált az amerikai kirendelt védők mellé. Pont ő az, aki a vádlott bátyjának montpellier-i tanúkihallgatására adott párizsi felhatalmazás felfüggesztését kérte Marylise Lebranchu igazságügy-miniszterhez írott levelében. Indoklásul előadta, hogy az ügyben kirendelt amerikai ügyész, David Novak egy 1999-ben megjelent cikkében maga tárta fel a halálbüntetéssel kapcsolatos stratégiáját. Módszerének lényeges eleme, hogy ugyanazon a jogcímen, mint a védelem, csak éppen azt megelőzve, a vádlott rokonainak tanúkénti meghallgatása során megpróbál minden lehetséges enyhítő körülményt felkutatni, s ezeket módszeresen ízekre szedi. Mire a perre kerül a sor, szinte már nem is léteznek.Roux aggasztónak találta azt is, hogy Zacarias bátyjával, Abd Samaddal nem közölték: ha elfogadja a felkérést, “a vád tanújának” szerepébe kerül.

A Libérationban megjelent hír szerint a francia igazságügy-minisztériumban egyelőre nem látnak okot az amerikai jogi lépések akadályozására. Lebranchu asszony úgy látja, hogy az amerikai ügyész francia földön nem tud olyan bizonyítékokra bukkanni, amelyek alapján indítványozhatná a vádlott halálra ítélését.