A marihuánafogyasztást és annak büntetését is új megvilágításba helyezi egy brit orvosi jelentés, amelyet a szigetország kormányának utasítására készítettek. Ennek alapján az orvos szakértők is a mérsékelt drogpolitika mellé állnak.

Nagy-Britannia újabb lépést tett a marihuánaliberalizálás útján, miután egy friss orvosi jelentés kimutatta, hogy az illegális élvezeti cikk korántsem olyan veszélyes, mint azt a közvélemény gondolja. Korábban az MH már hírül adta, hogy a szigetország belügyminisztere, David Blunkett javaslatára felülvizsgálják a szer fogyasztását büntető jogszabályokat. Ennek célja, hogy a vadkendert átsorolják a kábítószerek gyengébb csoportjába. A kormány a döntés támogatására rendelte meg a most nyilvánosságra hozott vizsgálatot egy orvoscsoporttól. A feladatra felkért ACDM tanácsadó testület szerint a marihuánát – ártalmasságát tekintve – nem helyes egy kategóriába sorolni az amfetaminszármazékokkal.

Következő lépésként – még az erre vonatkozó törvény módosítása előtt – a belügyminisztérium húsvétig bizottságot állít fel a brit drogstratégia átértékelésére, és megvizsgálja egy kis körben végrehajtandó kísérlet lehetőségét, amellyel az új rendelkezések hatásait lehet előzetesen feltárni. A belügyminiszter szóvivője ugyanakkor kijelentette: nincs szó a kábítószer legalizálásáról.

Az ACMD képviselője, Sir Michael Rawlins professzor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy jelentésük nem a marihuána ártalmasságát cáfolja meg. “A vadkender fogyasztása egészségügyi kockázatokkal jár, de ezek csekélyebbek, mint az amfetaminokéi” – tette hozzá Rawlins. A jelentés szerint az illegális könnyű drog nem okoz komoly egészségügyi problémát azoknál a fogyasztóknál, akik nem szenvednek semmilyen betegségben. Viszont több esetben – tudathasadásos és alacsony vérnyomású felhasználóknál – komolyabb következményei lehetnek a mámornak. A szakértők a vizsgálatoknál nem találtak bizonyítékot arra a sokat emlegetett tényre, amely szerint a marihuánafogyasztók könnyebben szoknak rá a kemény drogokra, sem arra, hogy a vadkender fizikai függőséget okozna.

A DrugScope-nak, Nagy-Britannia legnagyobb drogkutató központjának vezetője, Roger Howard örvendetesnek tartja a belügyminiszteri kezdeményezést, mert így közelebb kerülhet az ország egy – véleménye szerint – jóval logikusabb és gyakorlati haszonnal kecsegtető drogpolitikához.