Az MSZP kormányra kerülése esetén az első száz nap intézkedései között eltörli a tévé üzemben tartási díjat, valamint kezdeményezi egy új médiatörvény és egy új sajtótörvény elfogadását – jelentette be Lendvai Ildikó szocialista alelnök sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Elmondta: azt javasolják, hogy az új médiatörvény keretein belül változzon meg a közszolgálati médiumok felügyeleti rendszere, és a pártok delegáltjai helyett a szakemberek, illetve a nézők, hallgatók képviselői lássák el a szakmai felügyeletet.

Lendvai Ildikó megjegyezte: annak érdekében is módosítanák a médiatörvényt, hogy legalább egy országos kereskedelmi csatorna a legolcsóbb kábelcsomagba kerüljön. Hangsúlyozta: az általuk benyújtandó új sajtótörvény megvédi majd a szerkesztőségek függetlenségét, meghatározza a közpénzekből fenntartott írott és elektronikus sajtótermékek kötelezettségeit a pártatlan tájékoztatásra, meghatározza az állami beavatkozás korlátait, továbbá szabályozza az állami szervek, illetve vállalatok hirdetéspolitikáját annak érdekében, hogy az állami hirdetéscsomagok elhelyezése ne szolgálhasson pártpolitikai célokat.