A polgármester szórólapjain megjelentetett fotók nem sértenek törvényt.

Nem sértette meg Zugló polgármestere sem a választási kampányban való önkéntes részvételre vonatkozó alapelvet, sem a választás tisztaságának alapelvét kampánytevékenysége során – tartalmazza a Fővárosi Bíróság múlt csütörtöki végzése. A polgármester szórólapjain megjelentetett fotók nem sértenek törvényt.

A dokumentumot az SZDSZ országgyűlési képviselő-jelöltjének ügyvédje juttatta el hétfőn az MTI-hez. A bíróság ezzel a végzéssel megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) március 8-án kelt határozatát, amely – a 22. számú országos egyéni választókerületi bizottság (oevb) március 4-i határozatát megváltoztatva – megállapította, hogy Kutalikné dr. Kardos Zsuzsanna szórólapjával megsértette a választás tisztaságának törvényi követelményeit is.

A Fővárosi Választási Bizottság említett napon született másik határozatában egyébként elutasította a polgármesternek azt a kifogását, amelyet a 22. számú oevb elmarasztaló határozata ellen nyújtott be, amely szerint választási szórólapjának belső oldalán lévő fényképen megkérdezésük nélkül jelenített meg több személyt (két köztisztviselőt és a katolikus egyház bíboros-prímását), azaz megsértette a választási kampányban való önkéntes részvétel alapelvét. A polgármesternek a bírósághoz benyújtott kifogása szerint a fénykép nem alkalmas a választók megtévesztésére, a szövegkörnyezet alapján ugyanis a megtévesztésre való alkalmasság és a szándék hiánya állapítható meg. A választás tisztasága így meglátása szerint nem sérült, és a kampányban való önkéntes részvétel elve sem szenvedett sérelmet.

A bíróság szerint az ismertetett kifogás alapos, ugyanis a választási eljárásról szóló törvény arról rendelkezik, hogy a kampány végéig a jelölő szervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot. A plakát olyan sajtóterméknek minősül, amely engedély és bejelentés nélkül előállítható. Az indoklás szerint személyiséghez fűződő jog sérelmének a következetes joggyakorlat szerint nem minősül a közéleti személyiségekről nyilvános közszereplésük során készített képfelvétel közzététele, a nyilvános közszerepléssel kapcsolatos nyilvánosságra hozatal nem igényli az érintett hozzájárulását.

Az előzőekből következően a vizsgálat tárgyát képző fénykép választási kampány során történő felhasználása jogsérelmet nem valósított meg. A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.