Az MSZP kormányra kerülése esetén Bárándy Péter ügyvéd lesz a Medgyessy-kabinet igazságügy-minisztere. Ezt szerdán jelenti be a szocialista miniszterelnök-jelölt. A csütörtökön tartandó első miniszter-jelölti vitában már Bárándy Péter képviseli az MSZP-t Dávid Ibolya jelenlegi igazságügy-miniszter ellenében.

Nemrég döntöttem arról, hogy elfogadom a felajánlott lehetőséget – nyilatkozta Bárándy Péter a távirati irodának. Csaknem három évtizede dolgozom a jogászi pályán, elméleti érdeklődéssel is közelítek a területhez, és részt veszek a jogalkotás előkészítésében, illetve a jogászi közéletben – mondta az ügyvéd, aki hozzátette: miután széles körben hangoztatta azt a véleményét, hogy sok mindent lehetne másként, jobban csinálni ezen a területen, a maga számára is nehezen tudná megmagyarázni, miért utasít el egy ilyen ajánlatot. Arra a kérdésre, miért éppen egy szocialista kormányban venne részt, Bárándy Péter kifejtette: közel áll hozzá a pártnak a jogalkotásról, büntetés-végrehajtási felügyeletről alkotott elképzelése, csakúgy, mint a pártban dolgozó jogászok gondolkodásmódja.

Miniszteri terveiről szólva elsősorban azt hangsúlyozta: támogatná a kormányban azt az álláspontot, hogy ne csökkenjen a bíróságok anyagi ellátottsága, hanem jelentőségével egyenes arányban növekedjen. Tényleg lehet tenni valamit ezért a területért – jegyezte meg. Bárándy Péter hangsúlyozta: a reménybeli kormánytagság számára nem jelent majd társadalmi státusemelkedést, mostani foglalkozása kényelmesebb és jövedelmezőbb, mint egy miniszteri megbízatás. Én nem miniszter akarok lenni, csak szeretnék javítani szakmám helyzetén, a tág értelemben vett igazságügy feltételein. Pozitívan befolyásolni azt, amiben évtizedek óta élek, azt a területet, amely az egész társadalom életét befolyásolja – fejtette ki a miniszterjelölt.

Ha a jelöltséget nem követi miniszteri megbízatás, Bárándy akkor sem tart attól, hogy ez a “bizonyos mértékű politikai elköteleződés” hátrányosan érintené szakmai karrierjét. Az emberek többsége józanul választ ügyvédet, akinek a számára pedig elsődleges szempont a jogász politikai beállítottsága, azt én sem választanám ügyfélnek – mondta Bárándy Péter.

A jelölt életrajza:

Bárándy Péter 1992 óta a Budapesti Ügyvédi Kamara főtitkára. A testület az Országos Ügyvédi Kamarával és az Ügyészek Országos Egyesületével együtt jegyzett egy olyan közleményt, amelyben az aláírók veszélyeztetve látták az igazságszolgáltatás függetlenségébe vetett bizalmat. Az ügyvéd akkor úgy nyilatkozott: “ég az arcom, mert az igazságszolgáltatás érezhetően a politika befolyása alá került”. Bárándy Péter 1992-ben alapította a Bárándy és Társai irodát, a Magyar Kriminológiai Társaság elnökségi tagja, és rendszeresen oktat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az ügyvéd 1992-1996 között a Köztársaság Párt alelnöke, 1994-ben pedig országgyűlési képviselő-jelöltje volt.