Az Egyesült Államokban terrorista összesküvés címén vád alá helyezett Zacarias Moussaoui bátyja nem volt hajlandó öccse ellen tanúskodni. Az amerikai ügyész a franciaországi Montpellier-ben hétfőn akarta kihallgatni a szeptember 11-i merényletekkel összefüggésbe hozott férfi testvérét.

Zacarias Moussaoui francia állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy ő lett volna a 20. öngyilkos terrorista, ha augusztusi letartóztatása meg nem akadályozza abban, hogy társaival együtt felszálljon a Pennsylvaniában lezuhant negyedik repülőgépre. A vádiratban szereplő hét vádpont közül négyben halálos ítéletet szabhatnak ki rá.

Bátyja, Abd Samad hétfőn az idézésre megjelent Montpellier-ben David Novak amerikai ügyész színe előtt, de visszautasította a tanúvallomást. A meghallgatásról távozóban elemi felháborodásának adott hangot az eljárás miatt. Kijelentette, hogy a kikérdezés legkevésbé sem az igazság kiderítését szolgálta, valamiféle vádbeszédet vártak tőle, amellyel a bátyja ellen kimondandó halálos ítéletet kívánták volna megalapozni. David Novak a marokkói származású vádlott anyját is szeretné meghallgatni.

Az amerikai megkeresés engedélyezését az előző napokban több francia szakmai szervezet kifogásolta. Hétfőn a párizsi ügyvédi kamara emelt szót az ellen, hogy az amerikai fél a “vád tanújának” szerepét próbálja kiosztani a gyanúsított családtagjaira, tőlük próbál terhelő elemeket összegyűjteni a gyenge lábakon álló vádépítmény aládúcolásához. A 15 ezer ügyvédet képviselő szervezet az amerikai hatóságokhoz intézett felhívásában azt követelte, hogy Washington előre vállaljon kötelezettséget: nem szabnak ki halálos ítéletet egy olyan állam polgárára, amelynek jogrendjéből húsz éve törölték a legsúlyosabb büntetetést.