A Pest Megyei Bíróságon több hónapos szünet után kedden folytatódott Tasnádi-perben az elsőrendű vádlott egykori sofőrje tanúként határozottan állította: hazudott a tizedrendű vádlott, amikor arról beszélt, hogy rendszeresen több millió forintnyi készpénzt hordott aktatáskában Tasnádi Péter Rákóczi úti irodájába.

Mucsi István tizedrendű vádlott – aki hónapok óta nem jelent meg a tárgyalásokon és emiatt a bíróság elfogató parancsot bocsátott ki ellene – korábban úgy vallott: 1997-ben néhány százezer forintos díjazásért elvállalta a Józsefvárosi Piac őrzésével foglalkozó egyik kft. ügyvezetését. Feladata csupán annyi volt, hogy időről időre biztonsági őr kíséretével egy Október 6. utcai bankfiókból felvegyen több millió forintnyi készpénzt és elvigye Tasnádi Rákóczi úti irodájába.

Korábbi vallomása szerint Mucsi Zoltán mindezzel összefüggésben került kapcsolatba Tasnádi Péter sofőrjével, aki pedig annak a cégnek volt a ügyvezetője, amelynek alvállalkozója Mucsi cége volt.

Tasnádi Péter sofőrje keddi tanúvallomásában hazugságnak nevezte a pénzre vonatkozóan Mucsi korábbi vallomását és elmondta: a tizedrendű vádlottat sose látta a Rákóczi úti irodában, nem is hívta Mucsit pénzfelvétel miatt, csupán egyszer-kétszer találkoztak.

Tasnádi Péter a keddi tárgyaláson arra emlékeztette a bíróságot, hogy Mucsi István ezt a terhelő vallomást utóbb visszavonta, mert állítása szerint a rendőrök adták a szájába, úgy, hogy közben élettársát is benntartották, sanyargatták.

A bűnszervezet létrehozásával, irányításával és más súlyos erőszakos, illetve gazdasági bűncselekményekkel vádolt, saját számítása szerint 925 napja előzetes letartóztatásban lévő Tasnádi Péter a keddi tárgyaláson ismét kifogásolta az ellene folyó eljárást, s felvetette: ha szavahihetetlenek azok a tanúk, akik egymástól függetlenül vallottak arról, hogy Pintér Sándor belügyminiszter őt meg akarta öletni, akkor a hatóságok miért titkosították vallomásaikat húsz évre, és miért nem indítottak ellenük hamis vád miatt eljárást.

– Ez nem egy tisztességes eljárás, nyomás alatt tartják a Pest Megyei Bíróságot, bevárták a választási időszakot, nem érzem azt, hogy önök elfogulatlanok – fakadt ki a bíróság előtt Tasnádi Péter.

A bíróság kedden a védők kérésére és az ügyész egyetértésével elkülönítette a hatodrendű, több száz milliós adócsalással vádolt Márai Péter elleni eljárást, mert Márait gazdasági bűncselekmények miatt hetek óta fogva tartják a német hatóságok Kölnben. Ezzel kapcsolatban Tasnádi megjegyezte: a magyar rendőrség provokálta ki a Márai elleni németországi eljárást.

– El fog jönni az igazság pillanata és oda fogunk csapni azoknak, akik ebben az aljas eljárásban részt vettek – vetette oda bíróság előtti felszólalásában Tasnádi Péter.

A büntetőper csütörtökön szakértők meghallgatásával folytatódik.