A brit belügyminiszter, David Blunkett várhatóan ma azt fogja kérni a börtönigazgatóktól, hogy a büntetés letelte előtt engedjenek el több száz elítéltet, hogy azok elektonikus karperec viselésével, házi őrizetben töltsék le büntetésüket.

A brit börtönök túlzsúfoltak, jelenleg több mint 70 ezren töltik börtönökben büntetésüket. Ugyanakkor a belügyminisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy nem a börtönök zsúfoltságának csökkentése miatt vetődött fel az elektronikus karperec viselése, hanem azért, mert szerintük ezzel a módszerrel csökkenteni lehetne annak az esélyét, hogy a kiszabadult bűnözők újra bűncselekményeket kövessenek el. Az ellenzékiek szerint azonban ez a módszer teljesen ellentmondana az igazságszolgáltatás alapelveinek.

A brit belügyminiszter várhatóan azt fogja kérni a börtönigazgatóktól, hogy azoknál az elítélteknél, akik háromtól tizenkét hónapig terjedő büntetést kaptak, mérlegeljék a házi őrizet lehetőségét, és tekintsenek úgy a házi őrizetre, mint a belügyminiszter által javasolt lehetőségre. David Blunkett ezt a bejelentést várhatóan csütörtökön, a brit börtön-felügyelőség konferenciáján fogja megtenni.

Az erőszakos és a szexuális bűncselekmények elkövetőire a házi őrizet lehetősége nem vonatkozna – írja a BBC.